Minskad opiumodling i Afghanistan

WIEN/KABUL För första gången sedan talibanregeringen tvingades bort 2001 minskar opiumodlingen i Afghanistan. Arealen minskar i år med drygt 20 procent, men på grund av gynnsamt väder backar själva skörderesultatet bara med två procent. Det visar en ny rapport från UNODC om opiumsituationen i landet.

Sedan talibanstyret tvingades bort 2001 av USA-alliansen så ökade åter opiumodling och raffinering till heroin i laboratorier i det fattiga Afghanistan. Men nu noteras en förändring i drogutvecklingen, detta efter omfattande insatser både från omvärlden och av den nya regimen i Kabul.

Förenta nationernas organisation mot kriminalitet och droger, UNODC, ska senare i höst att presentera en ny rapport om opiumsituationen i Afghanistan. Redan nu redovisas dock några trender.

FN-organets chef Antonio Maria Costa berättade redan i juni, när han i Stockholm presenterade organisationens rapport över narkotikasituationen i världen, att odlingsmarken för opium har minskat i Afghanistan. Enligt den nya rapporten odlades det ifjol opium på ungefär 131 000 hektar, medan det i år odlas opium på 104 000 hektar. Det betyder att den odlade arealen på ett år har minskat cirka 21 procent.

Minskningen tillskrivs enligt FN-rapporten flera faktorer: bland annat president Hamid Karzais uppmaning till bönderna att övergå till andra grödor. Men även tvingande polisinsatser och officiellt förbud (en religiös fatwa) mot narkotikahantering. Också världsmarknadsläget har inverkat dämpande på odlingsintresset då ökat utbud av råopium har lett till sjunkande priser, framför allt för odlarna.

Men trots minskad areal så har själv opiumskörden inte minskat lika mycket, bl a till följd av gynnsamt väder. Enligt UNODC:s beräkningar kommer den beräknade skörden att uppgå till 4 100 ton opium, en liten minskning jämfört med fjolårets nivå på 4 200 ton opium. Även om det är en minskning och en betydligt lägre nivå än under rekordåret 1999, så kommer Afghanistan fortfarande att står för 87 procent av världens totala opiumproduktion.

Regeringens program för att med tvång röja bort opiumodlingar anses haft viss effekt.
– Hotet om tvångsröjning av opiumodlingar har förstärkt president Karzais övertalningsförsök och vi har alla lärt oss att när man förstör grödor så måste bönderna få hjälp att utveckla lagliga ekonomiska aktiviteter, påpekar Antonio Maria Costa (bild) i ett pressmeddelande.

För 2005-2006 har en halv miljard dollar avsatts för insatser på Afghanistans landsbygd. Costa underströk vid en presskonferens i Kabul på måndagen nödvändigheten av att fortsatt internationellt stöd.
– Det internationella samhället måste ha visdom att bekämpa både narkotika och fattigdom samtidigt, sade Costa.

Fotnot: Läs hela UNODC:s rapportThe Opium Situation in Afghanistan as of 29 August 2005.

Etiketter:

Annonser