Fler göteborgare söker alkoholistvård

GÖTEBORG Fler göteborgare söker hjälp för alkoholproblem, en ökning noteras särskilt bland kvinnor, ungdomar och väletablerade. I en ny rapport över drogsituationen i landets andra största stad noteras även stora problem med GHB och ökat Subutex-missbruk.

Det är Kunskapskällar´n, stadens informationscenter för alkohol- och narkotikafrågor, som intervjuat trettio yrkesverksamma inom vården, socialtjänsten och polisen för att försöka få en övergripande bild över drogsituationen.

Fler personer söker hjälp för alkoholproblem konstateras i rapporten. På Respons alkoholrådgivning ökade antalet nya sökande ifjol med 28 procent, särskilt märks flera unga med utvecklade alkoholvanor och patienter med utmattningssyndrom. Och på Nordhemspolikliniken ökar tillströmningen av socialt väletablerade personer. Andelen kvinnor har ökat och var ifjol cirka 20 procent.

Ett ökat vindrickande bland kvinnor är en viktig förklaring, uppger Ingela Clase, enhetschef på Nordhemskliniken för sajten Vårt Göteborg.

På narkotikasidan dominerar fortfarande cannabis, mellan 50-70 procent av sökande till Ungdomsteamet anger den som huvuddrog. Annars dominerar fortfarande amfetamin bland vårdsökande vuxna missbrukare.

Narkotikan GHB och kemiska systerpreparaten GBL och Butandiol, som nyligen klassats som hälsofarliga varor, fortsätter att vara ett stort problem bland ungdomar i Västsverige. Ifjol avled sju personer till följd av sådant missbruk.
Ungefär lika många avled till följd av heroinmissbruk, men missbruket av ersättningsmedicinen Subutex ökar bland opiatmissbrukare i staden. Subutex florerar numer på svarta marknaden och det förekommer smuggling från bland annat Frankrike.

Av rapporten framgår att 60 narkotikarelaterade dödsfall ifjol inträffade i regionen Västra Götaland och norra Halland (vilket är rättsmedicinska avdelningens upptagningsområde). Två nya fall av hiv-smitta bland injektionsmissbrukare rapporterades till smittskyddsenheten, båda personerna var inflyttade från annat landstingsområde.

Fotnot: Rapporten “Drogsituationen i Göteborg 2004″ (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser