EU-kommissionär otydlig om alkolås

STOCKHOLM EU-kommissionär Jacques Barrot med ansvar för transportfrågor kom med motsägelsefulla besked om alkolås under sitt Sverigebesök. Först sade han att Sverige skulle kunna gå före med krav på alkolås i svenskregistrerade bilar, sedan ändrade han sig.

Under besöket fick han ta emot en skrivelse av infrastrukturminister Ulrica Messing om förslag att EU-kommissionen och Sverige inleder samarbete för att möjliggöra att kräva alkolås i alla nya bilar. Hon föreslår att Sverige bli ett försöksland för ett sådant system.
Svenska regeringen vill minska trafikolyckor med målet att det ska vara obligatoriskt med alkolås i alla bilar från 2012 och i bussar och lastbilar från 2010. Men då behövs ett undantag, eller ändrad EU-lag, för att inte kravet ska betraktas som handelshinder i övriga unionen.

Och det var på den punkten som kommissionären Barrot svängde. Först sade han till Ekoradion att Sverige ensamt skulle kunna införa en regel om alkolås i svenskregistrerade bilar.
Men det tog han några timmar senare tillbaka.
– Jag har gjort ett fel, det är inte möjligt, ett land kan inte ensamt ha ett undantag, alla EU-länder måste vara överens, sade han till Ekot.

Inre marknadsregler gör att ett land inte kan gå före och kräva alkolås på bilar, i så fall måste alla medlemsstater vara med om det, var Barrots senaste tolkning.

Hur detta mottogs av värden Ulrica Messing vid mötet i regeringskansliet återstår att se. Är det EU:s slutliga linje så kan det innebära att det blir svårt för Sverige att införa krav på alkolås i alla svenska fordon från ett visst datum.
I samband med mötet med den franske EU-kommissionären hade Ulrica Messing förberett en demonstration av fordon utrustade med alkolås utanför Rosenbad.

Etiketter:

Annonser