Schweiz anpassar ölskatt till EU

BERN Schweiz anpassar sin ölskatt till skattereglerna inom EU och kommer i framtiden att beskatta öl i förhållande till alkoholhalten och inte till priset. Folkhälsointressen är kritiska till att skatten inte höjs i samband med omläggningen.

Det schweiziska Förbundsrådet har sänt över ett förslag till ny lag om ölbeskattning till parlamentet. Det nya systemet innebär att skatten inte längre ska bero på ölets pris, utan anpassas till EU:s struktur för ölbeskattning, skriver nyhetsbyrån Agence Télégraphique Suisse. Det betyder att beskattningen istället kopplas till ölets stamvörtsstyrka och därmed alkoholhalten.

Schweiz ölskatten ger intäkter på ungefär 100 miljoner schweizerfranc per år, vilket motsvarar ungefär 600 miljoner kronor. Det är inte meningen att den summan ska förändras på grund av den förändrade skattestrukturen.

ISPA, det Schweiziska institutet för förebyggande av alkoholism och andra beroenden, beklagar enligt AP att regeringen inte föreslår en skattehöjning i samband med omläggningen och menar att regeringen därmed “negligerar folkhälsointresset“.

Enligt institutet är öl den alkoholdryck som pojkar i åldern 13 till 16 år helst dricker. Enligt institutet visade tidigare införande av en särskild skatt på alkoläsk att priset är ett effektivt medel i det förebyggande arbetet.

• Skattenivåerna föreslås bli för lättöl (2,4-2,8 procent) ungefär en krona per liter, vanligt öl (styrka 4,8-5,2 procent) 1:50 kronor och för starkare öl cirka två kronor per liter. Ingen skatt utgår för alkoholhalt lägre än 0,5 procent.

Etiketter:

Annonser