Budgetpropp: fler tullare vid gränsen

STOCKHOLM Extra satsning på tullens gränskontroll, kriminalvården och missbrukarvården. Det är några nyheter i budgetpropositionen som finansminister Pär Nuder lade fram i riksdagen på tisdagen. Skatten på alkoläsk och tobak ska höjas, men regeringen fick inte med sig stödpartierna för sänkt spritskatt. Ett nytt försök kan dock komma efter årsskiftet.

Budgetförhandlingarna syddes ihop så sent som natten till tisdagen. Miljöpartiet ansåg sig då fått gehör i de återstående tvistefrågorna om flyktingasyl och koldioxidskatt.

Nuder kunde några timmar senare i riksdagen presentera en budgetpropp med bland annat jobbpaket, satsningar på barnfamilj, äldrevård och småföretagare.
– Nu när det går bra för Sverige har vi råd med dessa satsningar. Vi vill satsa på de arbetslösa och långtidssjuka och motverka utanförskap, sade finansministern.

Budgeten innehåller även extra resurser till tullen, motsvarande ungefär 50 personer, för att bekämpa illegal införsel av narkotika, tobak och alkohol. Något som många ansett blivit eftersatt.

Någon sänkt spritskatt för att stävja införseln från grannländerna finns det inte med i proppen. Samarbetspartierna vänstern och miljöpartiet gav inte vika, och hänvisar till att konsumtion och alkoholskador då skulle öka.
Den höjning av tobakskatt och tilläggskatt på alkoläsk som skulle bekosta en sänkt spritskatt blir dock ändå av. Minimiskatten på lågpriscigaretter föreslås från årsskiftet höjas från 90 till 100 procent (från cirka 30 till 33-34 kronor per paket) och skatten på röktobak höjs från 630 till 770 kronor per kilo.
Intäkterna ska användas till alkohol- och narkotikaförebyggande arbete som utlovas ökade anslag med 185 miljoner kronor de två kommande åren.

I budgeten nämns också tidigare kända satsningar på missbruksvården och hemlöshetsproblemen. Med 210 miljoner kronor nästa år och 360 miljoner för år 2007.

Kriminalvården ska också tillföras 400 miljoner kronor för att klara platsutbyggnaden och satsningar på säkerhet, behandling och sysselsättning.

• Regeringen lyckades alltså inte få igenom sänkt spritskatt på 40 procent, men det innebär inte att frågan är död. Finansminister Pär Nuder har sagt att man vill driva den i andra sammanhang och folkhälsominister Morgan Johansson sade häromdagen till Svenska Dagbladet att frågan “får ligga på is ett tag“. Han hoppas på att samarbetspartierna ändrar sig så att ett regeringsförslag nästa år kan läggas som han “vet att det egentligen finns riksdagsmajoritet för“.
Att det behövs sänkt spritskatt för att få hejd på alkoholinförseln är folkhälsoministern övertygad om.
– Snart kommer inte ens 30 procent av spriten från Systembolaget och gör vi ingenting är det bara goda nyheter för smugglarna, sade Morgan Johansson till SvD.

Etiketter:

Annonser