Kiruna chockat av ecstasyhärva

KIRUNA/SUNDSVALL En riksomfattande ecstasyhärva med förgreningar även till Kiruna har chockat kommunen som nu beslutat att mobilisera mot drogproblemen. Minst ett 60-tal Kirunaungdomar hörs av polis om sina kontakter med de som häktats misstänkta för grova narkotikabrott.

Narkotikahärvan uppdagades i våras av polisen i Sundsvall. Stora mängder ecstasy misstänks ha distribuerats runt landet via post av en malmöbo. Förundersökningen har dragit ut på tiden och hittills har ett 20-tal personer häktats av polisen i Västernorrland.
Däribland fyra unga kirunabo i 20-25-årsåldern som misstänkts för innehav av hundratals ecstasytabletter avsedda för försäljning.

Nu genomförs förhör med ett 60-tal personer i Kiruna som haft kontakt med de misstänkta langarna. Och polisen väljer att agerar tydligt och betonar de rättsliga följderna de unga inblandade.

Orten är skakad över omfattningen av narkotikamissbruket. Och i måndags inbjöd kommunstyrelsens arbetsutskott till ett krismöte. Representanter från olika nämnder, polisen och socialtjänsten deltog och man beslutade att ta fram ett åtgärdspaket och planerar bilda ett lokalt brottsförebyggande råd.
– Vi har tagit fasta på det som händer i Kiruna och att så många ungdomar är inblandade i ecstasyhärvan. Vi har en hög ambition att arbeta drogförebyggande inom kommunen, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) till tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Kiruna kommun överväger även att ge extra medel till föreningslivet för att förebygga alkohol- och narkotikaproblem bland ungdomar. Föräldraföreningen mot narkotika välkomnar kommunens initiativ, men menar att åtgärderna egentligen skulle behövts för länge sedan. Enligt FMN:s representant är behovet stort av information om drogfrågor till föräldrar.

Etiketter:

Annonser