Sorad varnar för sänkt alkoholskatt

STOCKHOLM Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, Sorad, varnar i ett remissyttrande att en alkoholskattesänkning kan leda till att konsumtion och skador ökar i Sverige.

I sitt remissvar över alkoholinförselutredaren Kent Härstedts förslag i “Gränslös utmaning – alkoholpolitik för en ny tid“ tar inte Sorad uttryckligen ställning för eller emot utredningens förslag om bland annat en skattesänkning på öl och vin. Remissvaret redovisar dock fakta och resonemang som otvetydigt talar emot en skattesänkning.

Sorad hänvisar till de mätningar av svenskarnas alkoholkonsumtion som man på regeringens uppdrag regelbundet gör och till att alkoholkonsumtionen, efter flera års ökning, har börjat minska. Även om minskningen i absoluta tal är liten, är den trendens riktning entydig, enligt Sorad.

Nedgången kan inte förklaras med någon förändring i alkoholpolitiken i Sverige eller grannländerna. Erfarenheterna från andra länder visar att en period av kraftigt ökad konsumtion av alkohol, ofta följs av en nedgång.

Om alkoholskatterna sänks kan man dock förvänta sig att det leder till ökad konsumtion och ökade skador, skriver Sorad i sitt remissyttrande och hänvisar till erfarenheter både från Finland och från Australien.

Sorad uppmärksammar också att Härstedts utredning betonar att det förebyggande arbetet ska vara evidensbaserad, det vill säga bygga på vetenskapliga bekräftade resultat. Men, påpekar Sorad, utredningen säger nästan ingenting om hur dessa vetenskapligt bekräftade resultat ska komma fram.

Sorad påpekar också att förebyggande metoder som används i andra håll, inte behöver ge samma resultat i Sverige. Sorad anser därför att det är en viktig uppgift att utveckla en kunskapsbas utvecklad i ett svenskt sammanhang, för att kunna genomföra förebyggande arbete som verkligen bygger på kunskap.

Fotnot: Sorads remissvar, på engelska (pdf).

Etiketter:

Annonser