Wigzell: vårdgaranti för missbrukare

STOCKHOLM Grava missbrukare som söker behandling bör få ett första samtal inom två-tre dagar och en individuell vårdplan inom ungefär fyra veckor. Kommuner som satsar på sådana lokala vårdgarantier föreslås få öronmärkta pengar av staten.

Förslagen finns med i betänkandet Personer med tungt missbruk – stimulans till bättre vård och behandling som utredaren Kerstin Wigzell (f d generaldirektör på Socialstyrelsen) på tisdagen lämnade till socialtjänstminister Morgan Johansson.
– Jag tror att förslagen kan innebära en verklig stimulans till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk”, säger Wigzell i en kommentar.

Bakgrunden är att försöka förbättra den eftersatta missbrukarvården, särskilt för s.k. tunga drogmissbrukare. Regeringen har avsatt sammanlagt 350 miljoner kronor i riktade statsbidrag för 2006-2007 som kommunerna kan söka bidrag.

En satsning på kommunala behandlingsgarantier skulle leda till snabbare och mer tillgänglig vård, är hennes bedömning. Andra insatser som bör kunna vara grund för att få statsbidrag är specialiserade missbruksenheter, lokala öppenvårdsmottagningar tillsammans med landstingets specialiserad beroendevård/psykiatri och individuella vårdplaner för missbrukare som bygger på systematisk behovsbedömning.

För att utveckla god kvalité i vården nämner utredaren tre viktiga faktorer – kunskap om vilka insatser som fungerar, samordna insatserna mellan myndigheter och organisationer, samt placera individen i centrum.

Wigzell föreslår att statsbidraget fördelas via länsstyrelserna i förhållande till befolkningsmängd samt tunga missbrukets utbredning – idag har antalet grava narkotikamissbrukare ökat till uppåt 30 000 personer. Hon understryker också att kommunerna bör få “rimlig tid“ på sig att planera hur statsbidraget bäst kan användas.

Socialtjänstminister Morgan Johansson anser att förslaget om behandlingsgaranti inom viss tid är bra.
– Det gör att perspektivet förskjuts från att vara ett överhetsperspektiv till ett individperspektiv, säger socialtjänstminister Morgan Johansson till Ekot.

• Försök pågår redan där några kommuner får rabatt för placering av missbrukare i institutionsvården om man lovar att efteråt förstärka vårdkedjan med uppföljning, sysselsättning och bostad.
I Danmark garanteras missbrukare planerad vård inom ett par veckor efter första besöket.

Fotnot: Betänkandet Personer med tungt missbruk – stimulans till bättre vård och behandling, (SOU 2005:82).

Etiketter:

Annonser