Var fjärde har druckit på jobbet

STOCKHOLM Mer än var fjärde anställd har blivit bjuden på alkohol på jobbet senaste året. Samtidigt anser en klar majoritet svenskar att arbetsplatsen ska vara fri från alkohol. Det visar en ny Sifo-enkät beställd av Systembolagets dotterbolag IQ-initiativet.

Enkäten som ställts till yrkesverksamma svenskar gjordes i slutet av september till början av oktober. Hela 83 procent av de tillfrågade anser att arbetsplatsen ska vara fri från alkohol. Men var fjärde uppgav samtidigt att de blivit bjudna det senaste året. Nära hälften hade också tagit ett glas med kollegor efter jobbet.

– Under större delen av 1900-talet var svenska arbetsplatser alkoholfredade zoner. Nu är det inte så längre. Det dricks allt oftare, under till exempel kickoffs och kundmöten, sade IQ:initiativets vd Ann-Therése Enarsson vid en presskonferens på onsdagen.

Alkoholkonsumtionen har ökat med uppåt 40 procent det senaste decenniet. Idag dricker många inte bara till helgen, utan även under arbetsveckan. IQ-initiativet vill försöka ändra den utveckling, Enarsson talar om att istället dricka “smartare“.

IQ-initiativet har fått 100 miljoner av Systembolaget för att lyfta fram goda exempel på hur företag, föreningar och organisationer förebygger alkoholproblem. Detta för att inspirera andra att verka drogförebyggande. Hittills har 36 sådana IQ-projekt utsetts.

IQ-initiativets nya styrelse presenterades också vid presskonferensen. Ledamöterna som ska representera olika delar av samhällslivet, består av bl a Anitra Steen, vd Systembolaget, Christer Lingström, prisbelönt kock, Göran Johnsson, ordförande Metall, Kerstin Wigzell, utredare och fd generaldirektör Socialstyrelsen, Hans-Olov, ordförande Volvo Personvagnar, och Karin Mattsson ny ordförande i Riksidrottsförbundet.

Etiketter:

Annonser