Spanien skärper tobakslag

MADRID En skärpt tobakslag rycker närmare i det hittills så rökliberala Spanien. Från årsskiftet föreslås bland annat höjd åldersgräns vid inköp till 18 år, omfattande reklamförbud, rökförbud på arbetsplatser, allmänna kommunikationer, affärskomplex och offentliga byggnader. Endast en handfull undantag görs. Lagbrytare riskerar höga böter.

Det är hälsoutskottet i spanska parlamentets kongress som enats om en ny tobakslag. Förslaget ska debatteras i senaten nästa månad före ett slutgiltigt beslut, rapporterar Tobaksfakta och tidningen El Mundo.

Syftet är att minska dagens omfattande tobaksskador. Enligt studier röker 42 procent av männen och 24 procent av kvinnorna av dem vuxna befolkningen i Spanien. Varje år avlider över 50 000 spanjorer i tobaksrelaterade sjukdomar.

Tobaksförsäljning förbjuds i princip där rökning inte är tillåten. Och reklam för cigaretter blir inte längre tillåten i tidningar, radio på stora annonstavlor och på bio.
Även restaurang- och nöjeslivet berörs av förbudet, men serveringsställen större än 100 kvadratmeter får möjlighet att inrätta avskilda rökrum. Mycket små serveringar får själva avgöra om rökning ska tillåtas eller ej.
Vad som gäller om rökning i lokalen måste tydligt anges vid ingången.

För den som bryter mot tobaksbestämmelserna väntar böter på tre olika nivåer, beroende på brotts allvar. Nivåerna blir 30-600 euro, 601-10000 euro, respektive mellan 10000-600 000 euro (dvs. upp till cirka 5,5 miljoner kronor).

Några av få undantag är att separat rökrum tillåts i trafikterminaler och på teatrar. Rökning vid hållplatser utomhus för pendeltåg och i privata klubbar får också förekomma i fortsättningen. Och ett förslag om subventioner till rökavvänjning röstades ner i hälsoutskottet.

Förslaget till skärp tobakslag lades fram efter socialistpartiets valseger förra året. Hälsoministern Elena Salgado konstaterade att Spanien hade en av EU:s slappaste regler – vad gäller tobaksskatt, åldersgräns, reklam och brist på rökfria lokaler.
Nyligen beslutade Spanien att höja tobaks- och alkoholskatterna med 5,3 respektive 10 procent.

Etiketter:

Annonser