Bör ammande mödrar dricka alkohol?

STOCKHOLM Rådet från Livsmedelsverket att ammande kvinnor helt ska avstå från alkohol kanske tas bort. Nolltoleransen ifrågasätts av kritiker som menar att det inte finns tillräckligt vetenskapligt stöd. “Rådet bör vara kvar, vi bör ha säkerhetsmarginaler för alkohol likväl som för miljögifter“, säger dock Sven Bremberg, docent på Folkhälsoinstitutet, till Drugnews.

Kalla fakta i TV4 granskade i måndags kväll Livsmedelsverkets kostråd till gravida och ammande kvinnor. En analys av bröstmjölk från en mamma som druckit fyra glas vin till maten innehöll försvinnande lite alkohol – även alkoholfri läsk kan innehålla mer.

En diskussion förs sedan tidigare om de vitt skilda myndighetsråd i olika länder. Det svenska restriktiva direktivet grundas på studier från 1980-talet om att barn kunde få motoriska störningar om mamman drack stora mängder alkohol.
Men Livsmedelsverket medger nu att senare forskning inget tyder på att barnet tar skada om modern dricker måttliga mängder.

– Vi diskuterar att förändra rådet. Vi vet dock ännu inte var gränsen går för måttligt drickande. Vi följer därför försiktighetsprincipen och råder ammande mammor att helt avstå från alkohol, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti på Livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.

Gravida kvinnor rekommenderas även framöver av Livsmedelsverket att inte dricka alkohol.

Enligt Folkhälsoinstitutet finns det flera studier om att ett foster kan skadas om den blivande modern dricker alkohol. En amerikansk studie visar på ökad risk för att barnet senare kan få beteendestörningar och koncentrationssvårigheter om modern druckit mer än 10 milliliter alkohol per dygn. Det motsvarar ungefär en deciliter vin.

– Det är troligt att den mängd alkohol som överförs via bröstmjölk till barnet är lägre än den mängd som tillförs från en gravid kvinna. Men det är inte så stora skillnader på foster och nyfödda vad exempelvis gäller hjärnans känslighet, säger docenten och barnexperten Sven Bremberg på FHI.

– Det är därför i högsta grad oklart om det är riskfritt för barnet om den ammande mamman dricker måttliga mängder alkohol, tillägger han.

Sven Bremberg tycker att det finns stöd för svenska linjen om en nollstrategi gentemot alkohol för gravida och ammande mödrar.
Det är svårt att fastställa var en säker lägre gräns går, det är ju inte heller etiskt enkelt att göra studier på mödrar och deras barn för att hitta den nivån.

– Det finns ingen anledning att ha lägre säkerhetsmarginaler för alkohol än för miljögifter. Och det finns ju även moralisk dimension, barnet har ju ingen möjlighet att välja när föräldrarnas beteende kan påverka dess framtida livschanser, säger Bremberg.

“Hur mycket sprit tål din baby“, undrar författaren och krönikören Katerina Janouch i Svenska Dagbladet. Hon menar att information självklart ska vara korrekt, utan skrämselpropaganda. Men budskapet av debatten kan leda till att de som redan dricker för mycket får ännu fler argument att slippa tänka efter.
“Gravida och ammande har till nu haft en fredad zon mot alkohol. Den zonen är nu borta. Det är otroligt sorgligt“, skriver hon.

Etiketter:

Annonser