Sju till sjukhus efter GHB-intag

UPPSALA Under helgen har sju män i Uppsala förts till sjukhus i medvetslöst tillstånd, troligen efter att ha intagit drogen GHB. Sent i söndags kväll hittades en av dem åter medvetslös i en trappuppgång och fick ånyo akut köras in för vård.

Sent i fredags kväll upptäcktes två medvetslösa personer i centrala Uppsala, de fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset. Vid lunchtid på lördagen kallades polisen till Vattholma norr om Uppsala. Tre personer var kraftigt påverkade och i det närmaste medvetslösa.

Under natten till söndagen hittades en person medvetslös utanför en port i stadsdelen Gränby. När polisen kom till sjukhuset med honom upptäckte de ytterligare en person som själv sökt sjukhusvård sedan han tagit GHB.
Enligt polisen är samtliga sju bekanta i missbrukssammanhang och känner varandra.

– Det är anmärkningsvärt med sju misstänkta fall på en så kort period, det är mycket allvarligt, säger Christer Nordström, presstalesman för Uppsalapolisen till TT.

Vid 23-tiden på söndagskvällen påträffades alltså ytterligare en man medvetslös i en trapp. Det var en av de fem som först påträffats i helgen som åter insjuknat efter en överdos GHB, enligt polisuppgifter till Upsala Nya Tidning.

Polisen i Uppsala har märkt av ett ökat missbruk av GHB i länet under hösten och även tidigare har personer blivit medvetslösa och hamnat på sjukhus, enligt Sveriges Radio Uppland. Enligt Kenneth Olsson, narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen, är det framför allt i Östhammars kommun som man tidigare haft problem med GHB.

Magnus Rova vid Uppsalapolisen beskriver GHB som en drog som är lätt att överdosera
– Ofta sväljer missbrukaren en dos och väntar på en effekt. Så tycker man att det inte kommer någon och tar därför ännu mer GHB och överdosen är ett faktum, säger Rova till Svenska Dagbladet.

• GHB användes tidigare som bl a sömn- och narkosmedel, men ersattes av andra läkemedel och är numer narkotikaklassat. De två kemiska industrivarorna GBL och butandiol, som också förekommer som rusmedel, omvandlas i kroppen till GHB och ger liknande effekter. De klassades från september i år som hälsofarliga varor med särskilda restriktioner.

Etiketter:

Annonser