Storskalig knarksmuggling ökar

MALMÖ/HELSINGBORG Skånetullen har senaste tiden gjort flera stora narkotikabeslag. I lördags greps en holländsk kurir med 50 kilo amfetamin på Öresundsbron och förra måndagen avslöjades en ryss i Helsingborg med 125 kilo cannabis och tiotusentals ecstasytabletter. “Frekvensen stora beslag har definitivt ökat“, säger Claes Kraft, analytiker på tullverket, till Drugnews.

Även efter EU-utvidgningen så fortsätter Skåne – trots en omtalad hotbild österifrån – att vara den stora inkörsporten för narkotika till landet. Senaste tiden har flera större beslag gjorts.

I lördags morse gjorde tullen sitt största beslag någonsin av amfetamin då en 45-årig holländare vinkades in betalningskontrollen i Lernacken vid Öresundsbron. Över 50 kilo amfetamin hittades i hans bil, värt tiotals miljoner kronor i missbrukarled.
– Han tog en chansning, men narkotikan var dåligt gömd. Vem som skickat kuriren och vem som var mottagare ska vi nu försöka utreda. Troligen var partiet avsett för svenska marknaden, säger Karl Gunnheden, chef för tullens resandekontroll, till Drugnews.

Ett par beslag av khat har också gjorts i helgen då två danskar anhållits för smugglingsförsök via brotåget.
Även förrförra helgen var intensiv för tullen, särskilt i Helsingborgs färjeläge. Och följande måndag ertappades en 33-årig ryss med stora mängder av både hasch och ecstasy i sin bil. mannen sitter nu häktad för grovt smugglingsbrott.

2005 är ett år med alltfler stora beslag, enligt tullanalytikern Clas Kraft. I februari gjordes det dittills största beslaget av amfetamin, ca 35 kilo, i Stillerydshamnen i Karlshamn, kuriren kom från Litauen. I april grep Skånetullen en kroat med både några kilo amfetamin och cannabis, liksom stora mängder vapen – bl a minor, automatvapen och sprängmedel. Mannen dömdes nyligen till tolv års fängelse. För en tid sedan greps också en smugglare med över 100 kilo cannabis och ett vapen.

– Det görs mer “pyttipanna“-beslag, ett nytt fenomen då smugglare verkar ha en slags diversehandel med sig olika preparat och ibland även vapen, konstaterar även Gunnheden.
Vapeninslagen har också gjort att personalen utbildats i ökat säkerhetstänkande.

Men mindre narkotikabeslag har minskat under en följd år. Detta som en följd av att tullen fått direktiv om att prioritera storskalig smuggling, men också att droghandeln i fristaden Christiania i Köpenhamn stoppats vilket minskat “myrtrafiken“ – småsmuggling för eget och bekantas bruk.

Efter flera omorganisationer, nedläggningar av tullkontor och förtida avgångar anses tullfiltret mer glest än tidigare. Regeringen beslutade därför i höstbudgeten om 25 extra miljoner till tullen, samt lika mycket till kompetenssatsningar.
– Det är pengar vi verkligen behöver. Nyrekryteringar pågår för att fylla ut vakanser, både i gränskontroll, utredningsarbetet och på analyssidan, säger Karl Gunnheden.

Etiketter:

Annonser