Flera unga idrottare beredda dopa sig

STOCKHOLM Åtta av sex svenska ungdomar tror att doping är vanligt inom elitidrott. Och en av sex idrottande unga kan tänka sig doping för att bli världsbäst – även om de därigenom skulle avlida i förtid. Det visar en enkät från stiftelsen Ren idrott. /I torsdags undertecknade regeringen en ny global konvention mot doping inom idrotten.

Undersökningen om ungas syn på doping inom idrotten gjordes i juni. Över ett tusen personer i åldersgruppen 12-25 år. Resultatet tyder på en stark misstro mot elitidrotten, och nära hälften trodde inte att man kan bli snabbast i världen på 100 meter löpning utan att ta till något “mirakelpreparat“.

– Det är sämre än jag hoppats, säger verksamhetsansvarige Sven Nylander på Ren Idrott till TT.

Stiftelsen ville veta vad de unga tycker och påverkats av debatten om doping inom idrotten. Var tionde av de tillfrågade uppgav att de kände någon som dopat sig, tre procent av de idrottande unga säger att de själva provat. Om fem år planerar Ren Idrott göra en ny enkät.

• I torsdags ratificerade Sverige en internationell konvention mot doping under FN-organet Unesco. Fördraget stöder även Världsantidopingbyrån Wada. Förhoppningen är att fler länder nu hinner underteckna konventionen i tid för att kunna träda i kraft före de olympiska vinterspelen i Turin i februari 2006.
– Konventionen är ett viktigt instrument för att stävja fusket och garantera de aktivas rätt att tävla på ärliga och lika villkor, understryker idrottsminister Bosse Ringholm i en kommentar.

Etiketter:

Annonser