Alkoholförbud i brittisk kollektivtrafik?

LONDON Ett förbud för passagerare att dricka alkohol på allmänna färdmedel övervägs införas av den brittiska regeringen som del i försök att minska fylleri. Oppositionen kritiserar redan idén som ett steg mot ett “dadda-land“.

Avsikten med förslaget som nyligen diskuterats på toppnivå inom Labour-regeringen är att passagerare inte ska behöva terroriseras av berusade på tåg och bussar. Men det skulle också hindra resenärer att ta en drink till måltider ombord, rapporterar BBC News.

Förre hälsoministern John Reid, som nu blivit försvarsminister och nyligen framgångsrikt argumenterade emot ett totalt rökförbud på pubar och klubbar, menar att inget beslut ännu har tagits, men att regeringens policy grundas på “en balans mellan rättigheter och ansvar“. Ett förslag kan komma redan i december, uppger en källa.

Flera menar att idén om att stoppa alkohol på allmänna kommunikationer är ett svar på farhågorna för ökat fylleri efter att regeringen öppnat för att barer kan söka tillstånd för att få servera alkohol dygnet runt. Och fler gäster väntas framöver komma att förflytta sig med kollektivtransporter mellan olika bardiskar.

Oppositionspartierna har kritiserat regeringen för att skapa en barnsköterskestat (nanny state). Konservativa partiet menar att det nya tänkta förbudet – som knappast skulle inbegripa flygtransporter – visar att Labour gått över gränsen. Och liberaldemokraterna beskriver planerna som “motsägande och förvirrade“.

Brittiska transportpolisen stöder planerna om ett alkoholförbud, medan tågföretagens organisation (The Association of Train Operating Companies) menar att flera reseföretag redan har infört alkoholförbud på sina tåg.

Etiketter:

Annonser