Romanus: trög kamp mot illegal alkohol

STOCKHOLM “Kampen mot alkoholsmugglingen går för trögt. Och regeringen har inga vettiga ursäkter“, sade riksdagsman Gabriel Romanus (fp) i en interpellationsdebatt med folkhälsominister Morgan Johansson i fredags.

Romanus – före detta socialminister och Systembolagschef, idag ledamot i riksdagens socialutskott – hade frågat Morgan Johansson om vilka resultat han kunde redovisa av det första kvartalet efter riksdagens beslut om skärpt kamp mot illegal alkoholhantering.

Morgan Johansson redovisade att rikspolisstyrelsen och tullverket tillsammans genomfört en nationell kartläggning av den alkoholrelaterade brottsligheten och att han inte vidtagit några ytterligare åtgärder med anledningar av riksdagens beslut i sig, utan att åtgärderna ska ske inom de berörda myndigheternas ordinarie verksamhet. Folkhälsoministern redovisade också de satsningar som regeringen gör i budgeten på rättsväsendet och tullen.

– Gabriel Romanus är otålig, och det kanske är rätt. Samtidigt trädde lagstiftningen i kraft för fyra månader sedan, och jag tycker att det kanske är lite väl tidigt att redan nu redovisa resultat, sade Morgan Johansson.

Gabriel Romanus tillstod att han var otålig och efterlyste konkreta resultat, om man fått fast några langare och gjort några beslag. Han exemplifierade med att polisen i Helsingborg för ett par år sedan identifierat flera hundra personer som försörjde sig på alkoholsmuggling – men att polisen saknat resurser för att ingripa.

Folkhälsoministern berättade att han försökt ta fram statistik inför riksdagsdebatten, men att det saknades central statistik för närvarande över exempelvis illegal vidareförsäljning. Men att sådan statistik håller på att tas fram.
Han kunde i alla fall berätta om att tullen och migrationsverket genomför riktad spaning mot bussresor till Polen och att riktade åtgärder mot personer som i stort sett dagligen åker över gränsen för att köpa alkohol.

Efter debatten var Gabriel Romanus inte särskilt nöjd.
– Regeringens alkoholutredare föreslog en särskild gemensam styrka med polis och tull för att få stopp på smugglingen, men det sade regeringen nej till. Det samarbete som istället till sist har kommit till stånd kan Morgan Johansson inte redovisa några resultat för, eftersom polisen inte har någon ordning på sin statistik, sade Romanus i en kommentar.

Och alkoholutredaren Kent Härstedts övriga förslag har det inte hänt mycket med, trots att slutdatumet på remissrundan gått ut för över två månader sedan.
Så den handlingsplan för alkohol lades i torsdags till riksdagen utan närmare hänsyn till Härstedts utredningsförslag, ansåg Romanus.

Etiketter:

Annonser