100 ungdomar i narkotikahärva

MALMÖ 100 ungdomar, många under 18 år, är misstänkta i en stor narkotikahärva i Malmö. Avslöjandet är en del av Skånepolisens strategi att inrikta sig mot konsumenterna för att stoppa nyrekryteringen.

Av de misstänkta är ett femtiotal förhörda av polisen och ungefär lika många ska höras. Polisen räknar med ytterligare ett antal månaders jobb. Ungdomarna kommer från Malmö och Lund med kranskommuner.

Härvan är så stor att två åklagare har kopplats in på fallet, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Två män och en kvinna är häktade, misstänkta för grovt narkotikabrott och betraktas som centralfigurer i härvan. Det är de som misstänks för att ha sålt stora mängder narkotika. Det är framför allt cannabis, kokain, amfetamin och ecstasy.

Ytterligare två personer är häktade, misstänkta för att spridning av narkotika, enligt Sveriges televisions Sydnytt.

Avslöjandet är ett exempel på hur polisen i Skåne inriktar sig på konsumenterna för att kunna ingripa tidigt och hindra nyrekrytering av missbrukare. Många av dem som hörts av polisen är också tonåringar som inte är etablerade missbrukare.

• I den senaste undersökningen från Malmö stad av Malmöelevernas levnads- och drogvanor från 2003 uppgav 20,8 procent av eleverna som gick andra året på gymnasiet att de hade använt narkotika någon gång i sitt liv. Motsvarande andel för elever i årskurs 9 var 7,8 procent.

Etiketter:

Annonser