Stockholm vill vårda i Lettland

STOCKHOLM Stockholms kommun vill bygga upp ett vårdhem för unga svenska narkomaner, i Lettland. Projektet är ett samarbete med de lokala myndigheterna i Riga, som därmed får möjlighet att bygga upp en missbruksvård.

Hemmet ska enligt Dagens Nyheter vända sig till narkomaner i ålder 18-25 år som genomgår frivillig vård.

Enligt planerna ska hälften av platserna vara avsedda för svenska missbrukar, medan den andra hälften ska vara för letter. Svensk behandlingspersonal ska jobba vid sidan av den lettiska, men all övrig verksamhet ska skötas av letter.

– I grova drag tror vi att priset per vårdplats kan halveras, säger enhetschef Justus Bergsten vid socialtjänsten i Stockholm till DN.

Socialborgarrådet Margareta Olofsson, v, betonar att det viktiga är samarbetet med letterna, inte det sänkta kostnaderna.

Innan projektet sätter igång ska det utredas om det är juridiskt möjligt för en kommun att på detta sätt bygga upp en vårdanläggning utomlands.

Enligt förbundsjuristen Håkan Torngren vid Sveriges Kommuner och Landsting, finns det dock inget som hindrar Stockholm från att bygga upp vård utomlands.

– Det spelar ingen roll om vården äger rum i Stockholm eller Nacka eller Riga. Bara den kommer de egna kommuninvånarna till del, säger han till Dagens Samhälle .

Etiketter:

Annonser