ECNN: ökat kokainmissbruk i Europa

BRYSSEL Trots massiva insatser mot droger så ökar narkotikamissbruket i Europa. Omkring tre miljoner européer röker dagligen cannabis, två miljoner är opiatmissbrukare och kokain är på frammarsch, enligt årsrapporten från EU:s narkotikaobservatorium, ECNN.

Nivåerna på användning av kokain är på väg mot de i USA. Omkring nio miljoner européer har använt drogen någon gång – 1,5 miljoner den senaste månaden. Särskilt växer kokainproblemet i södra Europa – i Spanien och Storbritannien har fyra procent av unga vuxna använt drogen under senaste året, vilket är högre än för ecstasy och amfetamin.

– Det är dags att inse att kokain har blivit en simpel gatudrog. Den är inte längre något enbart för eliten. Samtidigt saknas fungerande behandlingsmetoder mot kokainmissbruk, liksom det gör för cannabis, sade ECNN-chefen Wolfgang Götz vid presentationen av årsrapporten i Bryssel på torsdagen.

Kokain från Sydamerika förs främst in via Iberiska halvön och Holland. Beslagen inom EU nära fördubblades mellan 2002-2003 från 47 ton till drygt 90 ton kokain. Häromdagen beslagtogs 6,1 ton nära Lissabon.

Cannabis (hasch och marijuana) är dock fortfarande den vanligast illegala drogen i Europa. 62 miljoner européer – mer än var femte vuxen invånare – har någon gång prövat och 20 miljoner har använt drogen senaste tolv månaderna. Tre miljoner personer, mest unga vuxna män, röker cannabis dagligen.

– Det vi ser är ett nytt bruksmönster. För de tre miljonerna dagliga användare handlar det inte om en joint till helgen, utan om tio om dagen, sade Götz rapporterar TT.

Allt fler européer söker behandling för cannabis och kokainrelaterade problem. Över en halv miljon heroinister får nu behandling med substitutionsbehandling (främst metadon och subutex).
Även missbruket av ecstasy och amfetaminer ökar i flera av de 25 EU-länderna och Norge som rapporten omfattar. I Sverige är dock droganvändningen bland den lägsta i Europa och missbruket av kokain är ännu relativt begränsat.

– Det är väl bra att slå larm om kokain. Men egentligen gäller varningen att kokain håller på att bli ett förstahandsval för unga inte hela Europa. Och det är en ökning från mycket låga nivåer, i Sverige är det under en procent i ungdomsenkäter som uppger att de prövat kokain, säger Bengt Andersson på Folkhälsoinstitutet till Drugnews.

Han anser att mer fokus bör läggas på syntetiska droger.
– I nästa årsrapport tror jag amfetaminer och ecstasy mer måste uppmärksammas. Det är droger som ökar och också tillverkas inom EU, tillägger Andersson.

I rapporten konstateras också att det finns en växande oro i flera länder över narkotikans negativa inverkan på samhället och för befolkningen.
-Den oro som vi nu kan se på politisk nivå är en reaktion på detta negativa inflytande i våra egna bostadsområden, säger ECNN:s ordförande Marcel Reimen i en kommentar.

Det handlar bl a om påverkade personer i offentlig miljö – öppna drogscener, gatulangning och narkotikarelaterade brott, slängda sprutor och missbrukares närhet till barn, enligt rapporten.

Årsrapporten…

• …från EU:s narkotika-centrum, ECNN, försöker beskriva drog-situationen i de 25 EU-medlemstaterna, Norge, samt de tre kandidatländerna Bulgarien, Rumänien och Turkiet. Uppgifterna är ofta ett par år gammal.

• Årets rapport innehåller:
– Fakta, statistik och analyser om narkotika i Europa
– trender och rättsliga, politiska och sociala åtgärder
– särskilda frågor: hur allmänheten drabbas, alternativ till fängelse för missbrukare, behandling av heronister med buprenorfin (subutex)

• Länkar till hela rapporten på svenska (pdf) och till pressmeddelande .

Etiketter:

Annonser