”Billig narkotika bakom fler våldsbrott”

STOCKHOLM Ökad tillgång och sänkt priser på narkotika i Sverige. Det har lett till att fler missbrukar och i sin tur till att våldsbrotten ökat. Det hävdar drogforskaren Eckart Kühlhorn vid Stockholms universitet. Fram till september i år hade anmälningar av mord, dråp och misshandel med dödlig utgång ökat 17 procent jämfört med ifjol.

I reella tal anmäldes under perioden 194 våldsbrott med dödlig utgång i landet.

– Att narkotikan blivit billigare har resulterat i att fler missbrukar, och det är främst bland narkomaner vi ser att våldet ökar. De har ofta konflikter med varandra som de löser med knytnävarnas lag, säger Eckart Kühlhorn till tidningen Metro.

Han har länge följt utvecklingen och sambandet mellan droger och våldsbrott.
Prisfallet på illegala droger har samtidigt inneburit att missbrukaren behöver stjäla mindre för att bekosta droger. Det understöds av att antalet egendomsbrott minskat.

Centralförbundet för alkoho9l- och narkotikaupplysning har följt hur gatupriserna på narkotika blivit lägre. Detta som en följd av att tillgången ökat och smugglingen tilltagit. Exempelvis har priset på heroinhalverats de senaste sju åren.

Narkotikapolisen bekräftar också ett ras för narkotikapriserna. En ecstasytablett som kostade cirka 300 kronor för tio år sedan säljs ofta idag för en hundralapp, enligt Jan Westling – informatör på länskriminalen i Stockholm.

Etiketter:

Annonser