Gräns för brittiskt innehav – 500 jointar

LONDON Innehav upp till 113 gram cannabis (marijuana och hasch) ska juridiskt betraktas som för eget bruk om den brittiska inrikesministern Charles Clarke får som han vill. Mängden som föreslås bli gräns för att slippa åtal om langning räcker till minst 500 jointar.

Planerna på att införa en särskild mängdgräns som en person kan inneha utan att åtalas för försök till försäljning finns i ett brev som avslöjats av The Times, rapporterar Motgift.

Ett sådant gränsvärde som vägledning för polis och åklagare är omstritt. Dels för den relativt höga mängdnivån 4 ounce (cirka 113 gram) cannabis – i Sverige ligger mängden ett narkotikabrott av ”normalgraden”. Dels för att knarkförsäljare därmed kan ha strax under den mängden på sig utan att kunna bli anklagade för langning.

Polischefernas förbund har av det senare skälet inte velat ha en sådan gräns. Liberaldemokraterna varnar för att vilken gräns som än sätts så blir det diskussion och konservativa partiet anser att ett gränsvärde bara hjälper langare att komma undan.

Cannabismissbruket är omfattande i Storbritannien. Och har ökat sedan politikerna för något år sedan nedklassificerade drogen till att räknas som mindre farlig.

Samtidigt som nyheten inrikesministerns planer om ett gränsvärde för cannabis blivit känd, så får brittiska polisen från december större möjlighet att drogtesta misstänka brottslingar. Exempelvis personer som gripits för inbrott, rån och stöld. Uppskattningsvis en kvarts miljon person om år kan komma att beröras. Misstänkta vars provsvar visar positivt kan tvingas genomgå behandling, även om de inte åtalas, enligt The Times.

En gripen som vägrar genomgå ett ”drogskattningstest” riskerar dömas till böter på omkring 35 000 kronor eller upp till tre månaders fängelse. Domstolarna har också möjlighet att framöver neka en borgen om den misstänkte inte underställer sig ett drogtest.

Etiketter:

Annonser