Fler dör i spåren av sänkt spritskatt

HELSINGFORS Spritskattesänkningen i Finland i mars 2004 har inte bara resulterat i ökat alkoholkonsumtion, utan också i döda, ökat rattfylleri, fler omhändertaganden för fylleri och fler mord och dråp.

Det framgår av Rusmedelsstatistisk årsbok 2005 från Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovård, Stakes.

Antalet finländare som dött av alkoholrelaterade sjukdomar eller av akut alkoholförgiftning har, som Drugnews tidigare meddelat, ökat med drygt 300 personer.

– Dödsfallen koncentrerar sig till personer i övre medelåldern. Sådana som länge använt mycket alkohol. De som redan tidigare har haft problem har nu fått större problem, säger specialplanerare Ari Virtanen vid Stakes till Hufvudstadsbladet Hufvudstadsbladet .

Bara dödsfallen i skrumplever har ökat från 665 till 866 på ett år. Dessutom syns en ökning av antalet omhändertaganden för fylleri, från 95 000 till 105 000 på ett år. Även antalet rattfyllerister ökade med tio procent, men där kan effektivare kontroller vara en del av förklaringen.

Den ökade alkoholkonsumtionen ger också utslag när det gäller våldsbrott. Mord och dråp har ökat med 40 procent, skriver Hufvudstadsbladet.

De dramatiskt negativa effekterna av alkoholskattesänkningen har ännu inte fått en majoritet av de finska politikerna att ändra uppfattning. De vill ge skattesänkningen ytterligare tid för att se om ökningen jämnar ut sig.

Etiketter:

Annonser