Unga spelare ska få behandling

STOCKHOLM Allt fler ungdomar fastnar i spelmissbruk, men vård har inte funnits. Nästa höst startar därför Maria Ungdom ett nytt behandlingsprojekt för ett hundratal ungdomar från Stockholms län. Tanken är att utvärderade metoder sedan ska erbjudas unga i hela landet.

– Vi kontaktas ständigt av föräldrar som undrar varför det inte finns någon behandling för deras barn. Med det här tar vi ett väldigt viktigt steg, säger till Svenska Dagbladet Frida Fröberg, psykolog på folkhälsoinstitutet, och en projektledarna.

Behandlingen läggs upp med regelbundna besök och där även annat missbruk ska uppmärksammas. Bland annat ska man få lära sig att försöka ersätta kicken av själva spelandet med annat. Ofta leder också spelmissbruk till småbrottslighet och skuldsättning.

Det blir det första behandlingscentret i Europa anpassad för unga spelmissbrukare. Svenska Dagbladet har tidigare uppmärksammat att personal vid Beroendecentrum i Stockholm inte visste vad de skulle erbjuda unga spelmissbrukare. Ett fenomen få tänkt på tidigare, spel förknippas ju kanske oftare med vuxen nöje.

Utbud av spel om pengar har vuxit explotionsartat efter avregleringar och Internet. Exempelvis nätpoker. Och åldersgränser är svåra att kontrollera.

• Fotnot: Behandlingsprojektet startar i augusti nästa år på Maria Ungdom och många anmälningar väntas. Men sådan tas inte emot förrän efter sommaren.

Etiketter:

Annonser