Länsstyrelsen granskar alkoholbeslut

VISBY Länsstyrelsen kommer att granska Gotlands kommunalråd Åke Svenssons beslut att inte dra in alkoholtillståndet för en krog på södra Gotland, trots att en inspektion visat på flera brott mot alkohollagen.

Det var vid en kontroll i somras som kommunen upptäckte flera allvarliga brott mot alkohollagen. Enligt kommunens alkoholhandläggare handlade det inte om tillfälliga misstag och den enda tänkbara åtgärden var ett indraget tillstånd.

Gotlands kommun har delegerat beslut om serveringstillstånd till det socialdemokratiska kommunalrådet Åke Svensson och Eva Nypelius (c). När Svensson fattade beslut valde han att inte följa handläggarens förslag om indraget tillstånd, utan beslutade istället att krogen skulle få en varning.

Bland de skäl Åke Svensson angav för sitt beslut fanns bland annat att ett indraget tillstånd skulle betyda att arbetstillfällen skulle försvinna, skriver Gotlands Allehanda .

Beslutet har fått kraftig kritik och nu har alltså länsstyrelsen, som har tillsynsansvaret över alkohollagstiftningen, beslutat att granska ärendet.

Länsstyrelsen kan dock inte ändra på beslutet och har inte ens rätt att överklaga ett beslut som de anser är felaktigt. Det enda länsstyrelsen kan göra är att yttra sig över hur kommunen agerat.

Länsstyrelsen granskning av ärendet beräknas vara klar om ungefär två månader.

Etiketter:

Annonser