Willys inför 20-årsgräns för folköl

FALUN Willys butik i Norslund som nyligen sålde öl till en 13-åring skärper nu kontrollen. Dels inför butiken 20-årsgräns för folköl och dels kassaapparater som larmar när någon köper öl.

– Bravo, hälsar socialnämnden i Falun, butikens beslut att ta krafttag för bättre folkölskontroll.

Willys butik belades före jul med säljförbud av folköl av kommunen för att en 13-åring i höstas lyckats köpa ett sexpack öl där. 13-åringen var utsänd av ungnykterister som vill testa butikens ålderskontroll.
Willys överklagade sälförbudet till länsrätten som nyligen beslutade om inhibition, dvs att butiken fick sälja öl tills fallet var avgjort.

Och i onsdags kväll upphävde socialnämnden ölförbudet för butiken. Istället ger man bara en varning för att butiken brutit mot alkohollagen.

Willys butik har samtidigt försökt gå politiker och folkölsinspektören i kommunen till mötes genom skärpt ölkontroll. Bl a genom att installera kassor som larmar när någon köper öl, då måste kassörskan slå in en särskild kod för att godkänna köpet. Något som ska förhindra slarv vid exempelvis hög arbetsbelastning. Vilket anfördes som förklaring när 13-åringen handla öl där.

Men butiken har alltså även beslutat att höja inköpsåldern från lagstadgade 18 till 20 år för att få köpa folköl i butiken. En överenskommelse som redan de flesta andra livsmedelsbutiker ingått för att minska risken för langning till yngre.

– Att inte ha 20-årsgräns var aldrig ett butiksbeslut. Jag och min närmaste chef ville att vi skulle ha samma regler som de andra i Falun, men vi ingår ju i en kedja. Efter den här händelsen har vi dock fått klartecken. Det blir enklare för kassörskorna, säger butikschefen Magnus Rappendal till Falu-Kuriren.

• Höjd åldersgräns till 20 år för folkölsköp gäller dock inte Willys samtliga butiker i landet.

Etiketter:

Annonser