Värnpliktiga bakfulla under tjänstgöring

STOCKHOLM Det är bara hälften av de värnpliktiga som säger att de aldrig dricker så mycket kvällen före tjänstgöring att det riskerar att vara bakfull på morgonen efter. Det framgår av en rapport som Värnpliktsrådet tagit fram.

Resultatet av rapporten oroar Värnpliktsrådet, som redan tidigare krävt att det ska införas slumpvisa tester för droger, inklusive alkohol, bland landets värnpliktiga.

Enligt rapporten är det också ungefär 30 procent av de tillfrågade som upplever att man som värnpliktig dricker mer alkohol än som civil, när man är ute på krogen.

– Ur säkerhetssynpunkt är det helt oacceptabelt, säger Värnpliktsrådets ordförande Fredrik Lundgren till Svenska Dagbladet.

Enligt rapporten är det 20 procent som instämmer helt eller delvis i påståendet att det finns en mer tolerant attityd till alkohol inom försvaret. Det finns däremot inga siffror på hur många som anser att attityden till alkohol är mer restriktiv inom militären än i det omgivande samhället.

• Fotnot: Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 500 slumpvis utvalda värnpliktiga. Hela rapporten finns att ladda ned här:Slumpvis säkerhet (pdf-fil)

Etiketter:

Annonser