Åtta års fängelse för ”Salamander”

SUNDSVALL Den 22-åriga huvudmannen ”Salamander” i den riksomfattande ecstasyhärvan dömdes på måndagen till åtta års fängelse av Sundsvalls tingsrätt. Han döms för att via internet och mobiltelefon sålt stora mängder narkotika till ungdomar runt hela landet. Ett 70-tal personer har åtalats i målet.

Härvan uppdagades i Sundsvall sedan två ungdomar på moped greps och som köpt ecstasytabletter av den idag 22-årige malmöbon. Utredningen visade att tiotusentals narkotikatabletter sänts till olika mottagare ändå upp till Kiruna i norr. Kontakter och affärer gjordes upp via nätet och mobiltelefoner.

”Salamander” gjorde vissa medgivande i polisförhören, men sade under rättegången i januari att han inte längre mindes vad han skickat i paketen. Han var åtalade för att minst sålt 7000 ecstasytabletter och andra droger och intäkter på hans konton om 350 000 kronor kartlades.
Under spaningar mot malmöbon hittade polisen ytterligare en central narkotikadistributör. Däremot är det fortfarande oklart var narkotikan kom från.
22-åringen – som suttit häktad sedan maj i fjol – har nu alltså dömts till fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Under utredningen har hundratals unga på ett 20-tal orter förhörts och ett hundratal misstänks ha köpt narkotika – några av dem har fungerat som lokala langare. Ett 70-tal av dem har åtalats i jättehärvan, i de flesta fall för hantering av mindre mängder, som en markering för de unga och deras anhöriga för att uppmärksamma missbruksproblem i ungdomsgäng.

Sundsvalls tingsrätt dömde på måndagen även tolv andra personer för inblandning i härvan till straff mellan tre års fängelse till skyddstillsyn och dagsböter, enligt Sundsvalls Tidning. Sju av dessa är från Umeå, tre från Ångermanland, en värmlänning och en från Polack.

Etiketter:

Annonser