FN-rapport kritiserar norskt sprutrum

WIEN FN:s narkotikakontrollorgan INCB oroas över en allt större spridning av syntetiska drogen metamfetamin. I årsrapporten över drogläget i världen varnas även för illegala nätapotek och Norge får hård kritik för det injektionsrum för narkomaner som öppnats i Oslo.

”INCB:s styrelse beklagar öppnandet av ett injektionsrum i Norge i januari 2005 och uppmanar regeringen att vidta omedelbara och nödvändiga steg för att garantera överensstämmelse i enlighet med de internationella fördragen för drogkontroll”, skriver FN-organet enligt Motgift i den rapport som presenterades på onsdagen i Wien.

Det omstridda sprutrummet öppnades för injektionsnarkomaner i fjol för att förhindra överdoser, smittspridning och andra skador till följd av missbruk.
Norge fick även nyligen FN-kritik för högsta förskrivningen i världen tillsammans med USA av mediciner med centralstimulantia för s.k. bokstavsbarn (ex. ADHD – med hjärndysfunktioner som bl a koncentration).

FN-organets chef professor Hamid Ghodse uttryckte vid en presskonferensen om rapporten även oro för ”pandemisk” spridning av syntetiska preparatet metamfetamin från Sydöstra Asien ut över världen”. I Nordamerika beskrivs drogen som största problem när nu missbruk av cannabis, kokain och ecstasy börjat avta något. Även i Afrika (ex Sydafrika) och Östeuropa gör allt fler beslag av den lättillverkade drogen som har flera smeknamn – ”met, ”speed, ”ice” (som kan ätas, sniffas, rökas eller injiceras). I Europa anses problemet ännu begränsat, illegal tillverkning har avslöjats i Tjeckien och Baltikum.

Ingredienser till metamfetamin säljs bland annat via illegala nätapotek som blivit del i ett växande smugglingsproblem av droger. De sänder även via vanliga brevförsändelser eller kurirpost olagligt ut miljardtals doser av mediciner. FN-organet rekommenderar medlemsländerna att försöka begränsa antalet ankomstställen för paketförsändelser och installera scannerutrustning för att förbättra kontrollen.

Europa fortsätter att vara huvudkälla för den ecstasy som missbrukas världen över, omkring 80 procent kommer från härifrån. Och smugglas bland annat till Australien, Kanada, Japan och Sydafrika. Amfetamin fortsätter också öka, där de illegala fabriker i främst Holland, Polen och Belgien står för tillverkningen.

Omkring 30 miljoner invånare i EU har använt cannabis under senaste året. I snitt 15 procent av 15-16-åringarna har använt drogen minst 40 gånger senaste året. Tjeckien, Frankrike, Irland, Schweiz och Storbritannien ligger högst – Sverige bland de lägsta. Det mesta cannabis kommer från Marocko, men även större odlingar i Holland och Albanien.

I Europa beslagtogs 2004 3,8 ton heroin, det mesta kommer från Afghanistan. Men illegala efterfrågan beräknar INCB till cirka 170 ton heroin i Europa, varav hälften missbrukas i Väst- och Centraleuropa. Smuggling via Ryssland ökar och där lokala missbruksproblem ökat dramatiskt och användarna numer räknas i miljoner. Men även om tillgången har ökat av heroin i Europa så rapporteras planat ut och till och med minska i de flesta länder i Västeuropa.

Missbruk av kokain rapporteras öka, det märks inte minst genom att allt fler européer söker behandling efter att ha börjat använda drogen. På flera behandlingshem i Spanien och Holland har kokain efter heroin varit dominerande problem för patienterna.

I flera decennier har FN:s strategi mot illegal odling av koka och opiumvallmo varit att i alternativprogram erbjuda fattigbönder stöd för övergång till legala grödor. Framgången för strategin har dock varit haltande, möjligen med Thailand som positivt undantag. I Afghanistan har opiumodlingarna och herointillverkningen ökat efter talibanregimens fall.
I ett inledningsanförande i rapporten om världens narkotikasituation erkänner Hamid Ghodse att alternativ-utveckling-strategin inte varit särskilt effektiv.
– Vi vet nu att sådana program bara kan bli framgångsrika om de som odlar dessa grödor har ett ekonomiskt och praktiskt genomförbart alternativ till illegal odling och att detta måste kombineras med polisiära insatser och drogpreventiva aktiviteter.

Han understryker att man inte bara ska fokusera på tillgången utan även på efterfrågan av narkotika. Både fattigbönder i avlägsna landsbygdsområden, såväl som socialt marginaliserade invånare i städer måste ges stöd.
– Detta kommer att kräva hållbara och heltäckande insatser för att bearbeta social utsatthet och för att utveckla alternativa, legala sysselsättningar och livsstilar, skriver Hamid Ghodse.

•Fotnot: Pressreleaser och hela INCB:s årsrapport för 2005.

Etiketter:

Annonser