Att avstå från alkohol provocerar

När man väljer att dricka, om än bara en välkomstdrink eller lite champagne till nyår, så befäster man alkoholkulturen. Det menar Elin Lundgren, högstadielärare och nykterist i Gävle, i en Drugnews-krönika.

Det är väldigt lätt att över en kopp kaffe prata om politiska åtgärder för att förmildra alkoholkonsumtionens baksidor. Man kan vara överens om att höga skatter är bra och att enas kring åldersgränsers viktighet är knappast något problem. Men när man trampar in i den personliga sfären, i det personliga ställningstagandet och relationen till alkohol, händer något.
Det är lätt att tala om vad som ska stå i lagboken men när det handlar om de egna handlingarna blir det klurigare.

När man väljer att dricka – att ta en endaste liten välkomstdrink eller champagneglaset på nyårsafton eller snapsen till sillen så befäster man alkoholkulturen.

Den som säger till oss att alkohol hör till. Folköl till fotbollskvällar, starköl i pappmugg i festtält och tetravin på tjejfesten. Alkoholkulturen säger att alkoholen ska vara en del av att fira framgångar och begrava nederlag. Det finns alltid en anledning att dricka alkohol. Och de allra flesta håller det på en okej nivå, de allra flesta klarar av att hantera drickandet. Men skrämmande många använder precis samma argument för att överkonsumera.

Även om de flesta vet det kan det vara värt att påminna om att vi ser en mycket liten del av alkoholproblemen. De uppenbara a-lagarna på stan är bara en yttepyttedel av den ohälsosamma konsumtionen. Vi ser inte kvinnor som är smålulliga varje kväll och därför inte finns till hands för sina barn på det sätt de borde eller de män som använder helgerna till att supa sig fulla och skapar otrevlig stämning i hemmet.

Vi kanske inte heller tänker på alla som blir överserverade på krogen och hamnar i slagsmål och otrevligheter. Om tjejer som iluras alkohol för att kunna utnyttjas. Alla har en bra förevändning för att dricka alkohol. Det är ju fest eller de ska slappna av eller de ska unna sig något. Exakt samma argument som den som håller sig till en konjak till kaffet.

Jag har valt att vara nykterist för att helt ta avstånd från alkoholkulturen. Enligt mitt sätt att se på saken så får vi alkoholproblem för att det dricks alkohol.

Det är en klassiker att människor som dricker säger att det är andra som har problem, om folk drack som de gör, dvs. en konjak till kaffet då och då eller ett glas vin till maten skulle vi inte ha några problem. Och det är ju helt sant. Men alkoholkonsumtionen har aldrig sett ut på det sättet. Det finns alltid de som dricker för mycket och försätter sig själva och andra i trubbel.

Att välja att avstå från alkohol är provocerande. Det vet alla som själv någon gång avstått från alkoholdrickande för en enstaka fest eller de som precis som jag alltid avstår av olika skäl. Helt utan att man vill det hamnar man lätt i en diskussion där främmande människor hätskt hävdar sin rätt att dricka även om jag inte alls vill frånta dem det.

Så kommer de då, nonsenskommentarerna: ”Jaha, ska vi inte åka bil heller då, när trafiken dödar så många?” Jag bara suckar. Alkoholen är inte främst en leva- eller dö-fråga, utan om vad som händer när människor dricker. Och det händer mycket skit. Till exempel att människor kör rattfulla och kör ihjäl andra… I den där trafiken. Med det vill jag ha sagt att en hel del av problemen vi ser i samhället i form av sjukskrivningar, trafikolyckor och våld härrör från alkoholen.

Det är klart att vi har problem. Så länge man inte ser att man genom att dricka alkohol, om än så lite, legitimerar alkoholdrickande så kommer problemen att bestå.

Men det är svårt, så gott som alla människor anser sig naturligtvis ha sitt alkoholdrickande under kontroll och vill absolut inte se att när de dricker är de en del av problemet.
Det må vara hänt att man själv inte har direkta problem, att ens drickande inte får några konkreta effekter för en själv förutom möjligen lite såsiga söndagsförmiddagar.

Men man vill absolut inte se att så länge man själv dricker ger man allt alkoholdrickande legitimitet.

Då kommer andra också att fortsätta med det, för varför skulle inte dom göra det när ingen annan avstår? Och så rullar det på. Alkoholproblemen består.
Hur väljer du?

Etiketter:

Annonser