Mer kokain från Peru

BOGOTA/LIMA/LA PAZ I skuggan av en upptrappad USA-stödd bekämpning av narkotika i Colombia så ökar kokainproduktionen i grannlandet Peru. Kokaodlare har blivit mer våldsamma och bättre organiserade, konstateras i en narkotikarapport från amerikanska utrikesdepartementet.

Fjolårets stora kampanj för att minska kokain och herointillverkningen i Colombia var framgångsrik. Stora mängder narkotika beslagtogs och odlingar förstördes, enligt USA årliga narkotikarapport.

Knark har till stora delar finansierat det inbördeskrig som i årtionden pågått i Colombia. Fredssamtal pågår mellan högermilisen och vänstergerillan ELN, men den största rebellgruppen Farc fortsätter sin kamp och skyddar med våld sina narkotikaintressen. Ytterligare satsningar med att bespruta eller för hand rensa gerillakontrollerade kokaodlingar är därför att vänta detta år från den USA-stödda regeringen.

Samtidigt går dock drogbekämpningen kräftgång i grannlandet Peru. Trots stort USA-stöd att utrota illegala kokaodlingar, så har odlingen ökat. Bönderna lockas av höjda priser. Nära 40 procent mer kokain framställdes ifjol i landet, det mesta är avsett för export.

Och även om kokaodlarna, kokainframställarna och smugglarna bara utgör någon procent av Perus 27 miljoner invånare så har de likt colombianskt maffiamanér börjat organisera sig allt mer. Beväpnade våldsamma attacker mot polis och annan antiknarkpersonal har blivit vanligare. Och enligt USA-rapporten så har de även börjats samarbeta med resterna av gerillan Sendero Luminoso.

Den tredje största källan till kokain är Bolivia. Där är läget mer ovisst, rapporterar TT:s korrespondent. Den nyvalde presidenten Evo Morales – indian och f d kokaodlare – har sagt att han vill tillåta odling av kokablad, men inte den raffinerade produkten kokain. Redan under fjolåret ökade odlingen av koka med omkring åtta procent.

Och det finns avsättning för kokain. Trots att smuggling till Nordamerika uppges planat ut så växer efterfrågan och marknaden i Europa.

Fotnot: Länk till årets ”International Narcotics Control Strategy Report” från US Departements of State som presenterade i början av mars.

Etiketter:

Annonser