Kassörska sålde öl till 16-åring – friad

UMEÅ Hovrätten för övre Norrland ogillar åtalet mot en kassörska i Umeå som sålde ett sexpack folköl till en 16-årig flicka. Flickan var utsänd av Ungdomens nykterhetsförbund för att kontrollera om åldersgränsen på 18 år hölls. ”Fallet bör prövas av Högsta domstolen”, säger UNF:s ordförande Robert Damberg till Drugnews.

Liksom tidigare tingsrätten konstaterar nu hovrätten att försäljningen var ett tillfälligt misstag och att hon utsattes för brottsprovokation. Samtidigt slås fast att kassörskan begått ett brott genom att inte kontrollera flickans ålder, men det bedöms som ringa och för det finns inget straff enligt alkohollagen, rapporterar TT.

UNF har tidigare ifrågasatt varför gärningen ska bedömas som ringa bara för att det är en UNF-medlem som fick köpa och att det bara handlar om ett sexpack folköl. Men folköl är ett vanligt rusmedel för unga och mängden motsvarar ungefär en flaska vin.

Men domstolar dömer liknande händelser olika. Nyligen dömdes en kassörska i Söderhamn till 30 dagsböter för att ifjol ha sålt folköl till en 16-årig UNF:are vid en ölköpskontroll. Även i Stockholm har en försäljare dömts för att ha sålt folköl till en minderårig.

– De olika domarna visar att Umeåmålet bör prövas i HD.
– Regeringen har tidigare sagt att det finns en lag som ska förhindra försäljning av folköl till unga under 18 år. Men så är det uppenbarligen inte. Åtminstone inte om man säljer till en UNF:are. Och det visste ju inte kassörskan i Umeå, säger Robert Damberg, ungnykteristernas ordförande.

• Med sina återkommande ålderskontroller – som ofta visar att minst hälften av affärer säljer folköl till minderåriga – vill nykterhetsorganisationen påvisa att folköl borde flyttas över till Systembolaget.

Etiketter:

Annonser