Kalifornisk ort inför rökförbud utomhus

LOS ANGELES Förorten Calabasas nära Los Angeles blir hälsopionjär i USA genom att att utvidga rökförbudet till att även omfatta utomhusmiljöer. Rökförbudet väntas nu att få efterföljare i världen.

Det var 17 mars som rökförbudet började gälla även i gatumiljöer i Calabasas, en välbeställd förort med 25 000 invånare nordväst om Los Angeles, rapporterar Tobaksfakta .

Tobaksförbud gäller nu där på uteserveringar, busshållplatser, idrottsarenor, trottoarer, i parker, lekplatser, pooler vid bostäder och till och med på parkeringsplatser. Kommunen nya förordning har i praktiken medfört rökförbud överallt där andra personer kan finnas i närheten och utsättas för passiv rökning.

Kalifornienortens borgmästare Barry Groveman, tillika miljörättsjurist, anser att det utökade rökförbudet är banbrytande.
– Både tidpunkt och plats är rätt, säger han till New York Times.
Han hoppas nu att exemplet ska följas av fler orter i USA och världen.

Böter på 500 dollar kan drabba den som bryter mot rökförbudet i Calabasas, men förstagångssyndare slipper undan med varning och en minttablett (!).

Särskilda rökrutor för de nikotinberoende tillåts dock om de markeras väl, högst är på 40 kvadratfot och inte är närmare än fem fot från entréer till köpcenter och några offentliga byggnader. Rökning på balkonger i trädgårdar är även framledes tillåtet i Calabasas om de inte finns alltför nära gemensamma utrymmen.

Kalifornien blev 1995 först i USA med att tobaksinskränkningar, först med rökförbud på arbetsplatser och serveringar, sedan även på barer och stränder. Det har fått efterföljare i hela USA – idag i 700 kommuner och Colorado blir i juli den elfte delstaten som inför rökförbud på arbetsplatser.

Etiketter:

Annonser