Protester mot nytt sprutrum i Oslo

OSLO Det av FN kritiserade försöket med sprutrum för narkomaner i Oslo kan utökas med ytterligare en kommunal kvart. Men nu protesterar stadsdelen mot att det nya ”sprøyteromet” kan bli granne med ungdomsklubben X-ray.

Tillströmningen har varit stor på det nuvarande som startades i januari ifjol. Därför överväger Oslo kommun att inrätta ännu en lokal där heroinister under kontroll av vårdpersonal kan injicera sin drog.

Men alternativet på adressen Maridalsveien 3 skulle då bli närmsta granne med en ungdomsklubb. Och både stadsdelen Grünerlökka och klubben protesterar mot planerna då det finns risker för att ungdomar skulle få oönskade kontakter med de missbrukare som besöker sprutrummet.

Kommundirektören för välfärd och sociala tjänster Björg Månum Andersson, som även är Oslos representant i European Cities against drugs, ECAD, säger till NRK att man nog nu kommer placera sprutrummet på Storgata nära Karl Johan istället. Men hon tillstår att Maridalsveien varit ett alternativ.

Idén om injiceringsrum blev aktuell när antalet döda i överdoser av heroin ökade dramatiskt för några år sedan. Tanken var att missbrukarna säkrare skulle injicera i de kommunala lokalerna under kontroll av vårdpersonal osm även ska erbjuda kontakter och annan hjälp för de som så önskar.

FN:s narkotikakontrollorgan INCB:s styrelse kritiserade nyligen Norge för att man inrättat injektionsrum eftersom de bryter mot huvudprincipen i de internationella narkotikakonventionerna. Nämligen att narkotika endast får användas för medicinska och vetenskapliga ändamål.

Den ovanligt franka anmodan att vidta omedlbara och nödvändiga steg för att följa fördragen om drogkontroll ignorerade dock den nya socialborgarrådet i Oslo, Sylvi Listhaug.
– För mitt vidkommande är användarna viktigast. Sprutrummet fungerar bra och vi vill fortsätta tills den treåriga prövoperioden är över, sade hon till Aftenposten enligt en artikel på Motgifts blogg.

Etiketter:

Annonser