Skotsk studie kartlägger passiv rökning

ABERDEEN En omfattande studie av passiv rökning ska genomföras i Skottland i samband med att rökförbudet på restauranger och barer träder i kraft på söndag. Forskare vid Aberdeen University ska kartlägga hälsan hos 360 baranställda.

– Passiv rökning dödar uppskattningsvis mellan 1 500-2 000 icke-rökare årligen i Skottland och anställda inom restaurangnäringen är särskilt utsatta, säger Dr Sean Semple vid Aberdeen University till BBC.

Forskarteamet har undersökt lungkapaciteten bland barpersonalen före rökförbudet och kommer att upprepa mätningarna efter två månader och därefter igen i början av 2007.

– Studien ska fastställa om hälsan bland den skotska barpersonalen förbättras efter det att man infört rökförbud, säger Dr Semple.

Studien ska också kartlägga om barpersonalen som röker uppmuntras att sluta samt om personalens attityder till förbudet förändras av att jobba i en rökfri miljö.

Några första resultat av studien – som blir en av världens mest omfattande – väntas vara färdiga till sommaren medan de fullständiga resultaten beräknas till våren 2007.

• Liknande studier görs även om rökförbudens inverkan för hälsa och arbetsmiljön på serveringsställen i Irland, Norge och Sverige.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser