Varannan klarar alkolåsprojekt

GÄVLE Nära hälften av de rattfyllerister i Gävleborgs län som fått alkolås i fordonet istället för att bli av med körkortet har uteslutits från programmet på grund av ny fylla. Men hälften har alltså klarat prövotiden på två år med alkolås och nyktert leverne.

Hösten 2003 inleddes försöken. Länsstyrelsens dator övervakar alkolåset och föraren måste återkommande lämna drogtest för att visa att man har inlett ett nyktert liv.

– Något som ger dem som är beroende av sitt körkort, till exempel i yrket, en chans, berättar Birgitta Sjöström, handläggare på trafikenheten, för Sverige Radio Gävleborg.

Men av de 14 dömda rattfyllerister som före april 2004 hade nappat på att få behålla körkortet mot att köra med alkolås i minst två år, så har fyra uteslutits för att de försökt köra onyktra mer än tre gånger. Två andra har avslöjats onyktra vid läkarbesök och en har själv valt att avbryta.
Men det innebär även att sju personer har klarat alkolås-programmet.

Idag har projektet 37 deltagare i länet.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser