Riktlinjer för bättre missbruksvård

STOCKHOLM Nationella riktlinjer för att minska brister i missbruksvården har för första gången tagits fram av Socialstyrelsen. ”Många av landets omkring 100 000 grava missbrukare av alkohol och narkotika får idag inte den vård de skulle behöva. Och det finns stora regionala kvalitetsskillnader”, säger samordnare Ulf Malmström till Drugnews.

Bakgrunden är att antalet missbrukare ökat senaste decenniet samtidigt som vården skurits ner och dessutom är inte behandlingsmetoderna alltid baserade på vetenskap.
Socialstyrelsen beräknar att det idag finns omkring 75000 grava alkoholmissbrukare och 25000 tunga narkomaner i landet. Enligt en äldre skattning får cirka 50 000 missbrukare olika form av vård, men inte säkert den vård de behöver.

– Det finns tyvärr mycket oseriös verksamhet som mer baseras på godtycke och modenycker än evidensgrundad behandling. Vi efterlyser självrannsakan och att kommuner och landsting sätter sig in i vilka metoder som faktiskt fungerar. Det blir dessutom billigare på sikt, säger Ulf Malmström som samordnar missbruksfrågor på Socialstyrelsen.

• Vet man då vilka metoder som fungerar för missbrukare!
– Ja, överlag vet man faktiskt det. Och dessa borde givetvis mer användas, säger han.

Utvärderingar lyfter fram exempelvis kognitiv behandlingsterapi, tolvstegsmodellen och behandling på psykodynamisk grund som fungerande metoder. Men det handlar också om att mer använda kända läkemedel som fungerar mot alkoholism och narkomani, (exempelvis naltrexon och metadon).
– Varför dessa metoder inte används mer än de gör kan man bara spekulera om. Möjligen känner man inte till dem eller har varit långsam med att ställa om vården, säger Malmström.

Förutom brister i dagens missbruksvård varierar kvaliteten också mycket i landet. I storstadsregionerna fungerar missbruksvården bättre jämfört med många mindre kommuner med mindre resurser.

Förslagen till riktlinjer för missbruksvården som nu går ut på remiss är avsedda som vägledning för både socialtjänsten och sjukvården. Det gäller allt ifrån hur man upptäcker missbruk till olika behandlingsmetoder. Särskilda avsnitt gäller gravida missbrukare och personer med dubbeldiagnoser – till exempel missbruk och psykisk eller fysisk ohälsa.
Efter att inhämtat synpunkter så väntas de nya statliga riktlinjerna fastställas av Socialstyrelsen under hösten.

• Fotnot: Socialstyrelsens förslag till nationella riktlinjer för missbruksvården.

Etiketter:

Annonser