Ökade nykterhetskrav på bussförare

STOCKHOLM Efter flera tillbud med alkoholpåverkade förare så skärper Svenska bussbranschen nykterhetskraven. Från elva timmar före ett arbetspass får en förares alkoholhalt aldrig överstiga 0,2 promille.

Branschorganet BR med 400 medlemsföretag med över 20 000 anställda och 10 000 bussar vill genom rekommendationen skärpa reglerna. Sedan 2003 försöker man ha en nolltolerans mot alkohol- och drogpåverkade förare, men nu vill man gå längre.

– Nu går vi som första branschorganisation inom vägtransportområdet ett steg längre och skärper våra rekommendationer ytterligare. Bakgrunden till skärpningarna är att det under de senaste åren inträffat ett antal incidenter med påverkade förare, vilket är helt oacceptabelt, säger Jan-Erik Kjellberg, förbundsdirektör på BR, i ett pressmeddelande.

Bland annat har några skolbussförare ertappats köra påverkade.
Avsikten med den nya alkoholbegränsningen är att föraren ska vara nykter när denne påbörjar dygnsvilan. detta för att det ska bli nödvändig tid för tillräcklig sömn och återhämtning.

Rekommendationerna infattar också att medlemsföretagen ska ha alkohol- och droghanteringsprogram som även fastslår hur ofta mätningar ska ske och med vilka metoder, exempelvis utandningstest eller alkolås.

Facket är lite tveksamt till de nya rekommendationerna och pekar på risk för ingrepp i den förarnas integritet.
– Man har ju ett liv utanför arbetet också, ska arbetsgivaren komma hem och kontrollera i hemmet, säger Tord Almlöf, central ombudsman på Kommunal, till Dagens Nyheter.

Facket ifrågasätter inte att förarna ska vara nyktra, men hur reglerna ska tillämpas. Redan idag har arbetsgivaren skyldighet att kontrollera att förarna är nyktra när de börjar jobba.

• För att förebygga alkoholrelaterade trafikolyckor deltar bussbranschen även i Systembolagets dotterbolag IQ:s pågående kampanj för att installera alkolås i alla skolskjutsar.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser