Många britter dövar oro med alkohol

LONDON Många i Storbritannien använder alkohol mot stress, oro och depression. Omkring en av tio – cirka fem miljoner britter – ”självmedicinerar” på detta sätt varje dag enligt en ny rapport.

I samband med den årliga brittiska ”veckan för mental hälsa”, i år med alkohol som tema, presenterar Mental Health Foundation en rapport som visar på sambandet mellan alkoholkonsumtion och depressiva symptom.
”Skål?” (Cheers?), som rapporten heter, visar att många britter använder alkohol för att självmedicinera sig mot stress, oro och depression.

Hela 65 procent av alla självmord har koppling till alkoholkonsumtion, 70 procent av de män som tar livet av sig har druckit före. Bland unga människor är nära en tredjedel av alla självmord alkoholrelaterade.

Rapporten visar vidare att personer med oroskänslor använder alkohol för att handskas med dem och att de ofta undviker sociala situationer där alkohol inte är en del. 88 procent av tillfrågade uppger att det skulle vara svårt att helt sluta med alkohol och 77 procent menar att drycken gör dem avspänd.

Detta samtidigt som alkoholkonsumtionen i Storbritannien de senaste 50 åren har fördubblats och 38 procent av männen och 16 procent av kvinnorna dricker över de rekommenderade värdena och klassas enligt WHO som missbrukare. Medan 1,1 miljoner britter anses vara alkoholberoende.

Det är också så att brittiska ungdomar dricker mer alkohol än ungdomar i de flesta andra europeiska länder. Vad det får för långsiktiga effekter på landets mentala hälsa återstår att se.

Etiketter:

Annonser