USA-organ säger nej till medicinsk marijuana

WASHINGTON Nej till marijuana-rökning för medicinskt ändamål, säger USA:s läkemedelsverk och två andra federala myndigheter i ett uttalande . Omstridd behandling med drogen vid exempelvis svår smärta förekommer i flera amerikanska delstater.

Uttalandet i torsdags är ett tungt bakslag för de som pläderar för marijuanarökning som medicinsk behandling. Patienter i ett tiotal delstater har efter rekommendation av läkare kunnat använda drogen i medicinskt syfte, exempelvis vid cancer, glaukom och MS.

Ifjol beslutade dock USA:s högsta domstol att man vill stoppa medicinsk behandling med marijuana och både patienter och odlare kan i förlängningen riskera åtal.
Nu ansluter sig det amerikanska läkemedelsverket FDA (Food and Drug Administration), som granskar mediciners säkerhet, DEA, narkotikapolisen som även upprättar narkotikaförteckningar, och regeringens narkotikakontrollorgan ONDCP.

Man slår fast att rökning av marijuana – som finns på den mest restriktiva listan – har hög missbrukspotential, är skadligt och saknar fodrad säkerhet för användas under medicinsk tillsyn. Det finns dessutom inga grundliga vetenskapliga undersökningar som stöder medicinsk användning av drogen och det finns av FDA godkända alternativa läkemedel för de tillstånd som marijuana föreslås för.

”Ett ökande antal delstater har antagit omröstningar (eller lagstiftningsåtgärder) för att göra rökning av marijuana tillgängligt efter läkares rekommendation, för ett antal medicinska tillstånd. Sådana åtgärder står i strid med ansträngningar att garantera att läkemedel genomgår den rigorösa vetenskapliga granskning som FDA:s process för godkännande innebär för att visa att de är säkra och effektiva i enlighet med FD&C Act”, sägs i uttalandet citerat av bloggen Reageramera .

Sammanfattningsvis så stöder de tre federala myndigheterna ”inte bruket av rökning av marijuana för medicinska ändamål”.

Etiketter:

Annonser