Irland: 8 av 10 metadonpatienter röker cannabis

DUBLIN Många patienter som deltar i metadonbehandling för sitt heroinmissbruk använder regelbundet kokain och hela 83 procent har sidomissbruk av cannabis. Det visar en studie bland 851 metadonpatienter i den irländska huvudstaden.

Undersökningen som gjorts av forskare vid Royal College of Surgeons (RCSI) i samarbete med Health Service Executive bland metadonpatienter på en mottagning i norra Dublin visar på ett stort sidomissbruk av andra droger än opiater.

77 procent av deltagarna hade använt kokain före behandlingen och var tredje hade fortsatt använda drogen senaste månaden, medan 12 procent använde kokain dagligen.

83 procent av metadonpatienterna rökte cannabis, 42 procent av dem dagligen och 109 procent en till två gånger i veckan.

70 procent av deltagarna i behandlingsprogrammet fick mellan medium och höga dagliga doser metadon, rapporterar Irish Examiner och nyhetsbrevet Europanytt .

Metadonpatienter äventyrar sin behandling genom att samtidigt ta sidodroger. Forskarna är bekymrade över att en så stor andel metadonanvändare både missbrukar kokain och samtidigt dagligen tar cannabis. Trots att många anser att cannabis är en ”ofarlig drog” varnar forskarna för att drogen har ”både akuta och kroniska hälsoeffekter och skapar beroende”.

Etiketter:

Annonser