Fritt fram för fria sprutor

STOCKHOLM Efter två decennier av dispyter röstade riksdagen i onsdags ja till att öppna för fria sprutor åt narkomaner i hela landet. Försöken i Skåne permanentas därmed. ”Skönt. Nu kan vi få arbetsro och vidareutveckla verksamheten”, säger Magnus Andersson, kurator på sprututbytet i Malmö, till Drugnews.

Frågan om sprutbyten för injiceringsmissbrukare har varit omstridd. Det första försöket startade 1986 i Lund och året därpå i Malmö med syftet att hindra smittspridning av exempelvis hiv och hepatit.

Men hela tiden har sprutbyten varit laddade eftersom missbruk av narkotika i sig är kriminaliserat och samhällets utdelning av sprutor ger dubbla signaler. Och vetenskapliga studier har inte kunnat slå fast effektiviteten mot smittspridning, däremot att programmen lett till kontakter med utsatta grupper.

Partierna har varit oense i sprutfrågan, även internt. Men vid riksdagen i onsdags var det bara kristdemokraterna och moderaterna som argumenterade emot.
Beslutet om att landsting i hela landet från 1 juli nu kan få ansöka hos Socialstyrelsen om att starta sprutprogram stöddes av 192 riksdagsledamöter, medan 86 röstade nej eller avstod att rösta, enligt TT. Både inom ja- och nej-partierna fanns ledamöter som lade ner rösten eller gick emot sitt parti.

Riksdagen visade dock enighet om behålla målet ett narkotikafritt samhället, att det behövs särskilda avgiftningsplatser för kvinnor och kräver att regeringen ser till att sprutbytena utvärderas vetenskapligt framöver.

Tio folkrörelser hade inför omröstningen uppmanat ledamöterna att följa sitt samvete och inte partilinjen. Och i onsdags morse utanför riksdagshuset delade kvinnor nätverket Vileda från Västernorrland ut flygblad med budskapet att rösta nej till sprututbyte. Och överlämnade nära 4000 namnunderskrifter mot förslaget.
– Vi vill ha kvar den restriktiva narkotikapolitiken och vill att det satsas på att söka upp, motivera och behandla missbrukare. Inte ge upp och bara dela ut sprutor, sade Inger Paulsson från nätverket.

Förbipasserande ledamöter tog flygbladet och skyndade vidare.
– Det är bra att ni står här, jag ska rösta emot, sade riksdagskvinnan Cecilia Wikström (fp).
Tre moderater från Skåne var imponerade av sprutförsöken där och lade ner sina röster. Sossarnas partisekreterare Marita Ulvskog sade till Drugnews att hon i många år varit engagerad i missbruksfrågor, att sprututbyte var knepigt, men att det alltid går att riva upp beslut i framtiden.

Även folkhälsominister Morgan Johansson (s) tillstod i riksdagsdebatten före beslutet att sprutfrågan är svår. Men att det var dags att lagreglera försöken som pågått så länge.
Han betonade också att det inte ska bli fritt fram för sprututdelning. Utan att varje landsting själva får fatta beslut om att söka tillstånd, som bara gäller dessa bara två år i taget. Och programmen måste kopplas till fungerande vårdkedjor.
Ett starkt argument för sprutbyte anser folkhälsoministern är att antalet nysmittade hiv-smittade flera år varit noll i Skåne, medan Stockholm hade 14 nya fall ifjol och 13 året före.

Moderater replikerade att man inte vet var de upptäckta har hiv-smittats, i Lund eller Stockholm. Och att det inte finns vetenskapliga belägg för om programmen stoppar eller minskar smitta.
– Det är till stor del med sorg jag står här, för jag vet att lagen om utbyte av sprutor och kanyler så tydligt strider mot svenska folkets uppfattning, sade Lena Adelsohn Liljeroth (m).

Till Drugnews sade hon att politiska diskussionen om sprutbyte nu kommer att flyttas över till landstingen. Idag är bland annat landstingen i Västra Götaland, Gävleborg och Halland emot att starta program.

• ARBETSRO är något personalen nu hoppas få på sprututbytet i Malmö.
– Vi har varit utsatta för kritik och osakliga angrepp före beslutet. Nu hoppas vi på nysatsning och en lugnare arbetssituation, säger kurator Magnus Andersson.

Han har arbetat sedan 1988 i sprutverksamheten som förra året hade 1100 inskrivna besökare som hämtade rena sprutor sammanlagt 14000 gånger. Han hoppas nu att budgeten ökas från nuvarande cirka 1,8 miljoner kronor. Idag arbetar där förutom kuratorn också två undersköterskor på heltid och på deltid sköterska, läkare och barnmorska.
– Vi ska nu gå igenom vilka nya krav som ställs och har redan inlett ökat samarbete med beroendeenheten på MAS. Vi behöver bland annat fler platser för avgiftning och underhållsbehandling där köerna varit långa, säger Magnus Andersson.

Etiketter:

Annonser