Bli ingen ”ful gubbe” i Valborg!

GÖTEBORG /VÄSTERÅS Inför befarade fylleslag bland ungdomar i Valborg medverkar flera idrottsklubbar i ”Fula gubben”-kampanj mot langning av alkohol. Budskapet är: köp inte ut, bjud inte, diskutera drickande, tipsa polisen!

– Det är oftast någon som tonåringen känner som köper ut, inte en ”ful gubbe”. Vi vill uppmärksamma vuxna om problemet och uppmuntra till diskussioner – både inom idrotten och hemma vid köksbordet, säger Rolf Jönsson på Riksidrottsförbundet till Drugnews.

Som tidigare fältassistent vet han att Valborg, skolavslutningar och ”riskhelger” är tillfällen då många tonåringar gör sin alkoholdebut.

I nio fall av tio är det genom syskon, kompisar eller bekanta som tonåringar får tag i alkoholen. Sex av tio uppger att de lätt kan få tag i sprit från utlandet och fyra av tio har köpt illegal alkohol under det senaste året, enligt en Temo-undersökning.

I en landsomfattande kampanj nu i Valborg och Halloween i höst mot ungdomsfylleri, langning och svartsprit går idrotten samman med IOGT-NTO och Alkoholkommittén och stöder lokala och regionala aktiviteter.

I exempelvis Göteborg delar spelare från fotbollsklubbar Örgryte IS, GAIS och IFK Göteborg ut flygblad utanför Systembolaget för att engagera vuxna mot ungdomsfylleri.
I Västerås har elitidrottsföreningarna i flera olika sporter startat ett unikt tvåårsprojekt mot alkohol och andra droger i staden. I Valborg finns affischer mot langning på stadens bussar och reklampelare.
Och många kommuner och föreningar ordnar lokala insatser mot befarat ungdomsfylleri i helgen.

• Valborg med ”Fula gubben”-tips
Alla fulla tonåringar har en sak gemensam. Någon vuxen har fixat alkoholen.
• Varje förälder bör hålla koll på sitt barskåp, inte bjuda på alkohol hemma (studier visar att de unga som får dricka hemma, dricker mer än sina kompisar även utanför hemmet).
• Visa att man inte accepterar att barnen dricker alkohol (tydlig attityd viktigt).
• Köp inte ut! (många tonåringar får alkohol från sina föräldrar).
• Lär känna barnens kompisars föräldrar – gemensamma regler.
• Ställ krav på lokala handlarna – sex av tio minderåriga som försöker lyckas köpa ut folköl i livsmedelsbutiker trots 18-årsgräns.
• Tipsa polisen på telefonnumret 114 114 om du ser olaglig alkoholförsäljning.

Etiketter:

Annonser