Hagamannen var full och trött

UMEÅ ”Jag var full och uttröttad”. Det uppger den misstänkte s k Hagamannen, som erkänt sex överfall på kvinnor i Umeå, vid en första sinnesundersökning som förklaring till brotten.

Den 33-årige mannen greps i slutet av mars sedan hans DNA matchat mot minst tre av överfallsvåldtäkter. För en vecka sedan erkände han vid förhör sex överfall på kvinnor.

Häromdagen gjordes en första paragraf 7-undersökning.
-Den enda förklaring han kunnat ge till brotten, med reservation för att han i polisförhör ännu inte erkänt dessa, är att han varit full och uttröttad, skriver specialisten i allmän- och rättspsykiatri i Umeå Lennart Gustafssons protokoll.

Den pedantiske familjefadern betraktar inte sig själv som psykisk sjuk, säger sig inte bli aggressiv av alkohol och har haft högst 4-5 minneluckor. När han gått på krogen drack han oftast öl, omkring tio starköl, enligt Aftonbladet och lokala medier som läst läkarens protokoll.

Våld utomhus och i nöjeslivet är ofta alkoholrelaterat. Så också stress.
-Yttre stressfaktorer har säkert haft sin betydelse för att utlösa attackerna i de enskilda episoderna. Det är ju så att alkohol utlöser aggressivitet och så hos människan, säger psykiatern Ulf Åsgård till Aftonbladet .
En till synes normal människa kan göra dumma saker i berusat tillstånd, men det hör till undantagen att det går så långt som till våldtäkt, enligt Åsgård.

Umeå tingsrätt har beslutat att 33-åringen även ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Etiketter:

Annonser