Mexiko legaliserar innehav av narkotika

MEXICO CITY Mindre innehav för eget bruk av all narkotika – från cannabis till heroin och kokain – är på väg att avkriminaliseras i Mexiko. Detta sedan landets kongress godkänt ett lagförslag för att polisen istället mer ska kraftsamla mot stora knarkhandlare.

Enligt förslaget som antogs med rösterna 53-26 i torsdags kväll ska det utan risk för straff bli tillåtet att inneha upp till fem gram marijuana, fem gram opium, 0,5 gram kokain och 25 milligram heroin. Även innehav av mindre mängder av andra droger som LSD, amfetamin, peyotekaktus och hallucinogena svampar ska inte längre ses som brott.

Istället för att störa landets allt fler missbrukare avser nu Mexiko lägga fokus på knarkligor, smugglare och langare som framöver kan riskera strängare straff.
Mexiko är ett transitland i smugglingen av tonvis med cannabis och kokain norrut till missbruksmarknader i Nordamerika. Hundratals personer, inklusive mexikanska poliser, har dött i strider mot knarkmaffian.

– Denna lag ger mer juridiska redskap för myndigheterna att bekämpa brott, sade Ruben Agular, talesman för president Vicente Fox, enligt nyhetsbyrån Reuters .

Presidenten, som inom kort väntas underteckna lagen, har hittills ansetts som en bundsförvant till USA i kampen mot narkotikan. Men USA som överraskats av lagändringen varnar nu för utvecklingen.

– Lagar som avkriminaliserar farliga droger är inte särskilt hjälpsamt. Narkotika är farligt. Vi anser inte att det här är en lämplig väg att gå, säger en taleskvinna för amerikanska ambassaden i Mexiko.

Etiketter:

Annonser