Omstridd marsch för cannabis

STOCKHOLM ”Ropen skalla, braja åt alla!” En marsch för legalisering av cannabis ringlade genom Stockholm i lördags och samlade omkring 150 deltagare. Regeringens narkotikasamordnare tog helt avstånd från budskapet.

Arrangörerna av den första demonstrationen i Sverige (tidigare har man två gånger ordnat möte) av Global Marijuana March är ”Svenska Normal”.
Man vill skapa debatt för en legalisering av cannabis (marijuana och hasch) såväl som njutningsmedel, som för medicinskt och industriellt bruk.

– Vi som använder cannabis är lugna och harmoniska. Vi vill inte tappa minnet när vi går på fest. Inte slåss, utan kramas, sade Normals nya ordförande Cecilia Forsberg på mötet vid Stortorget i Gamla stan.

Mellan reggeamusik och gitarrdarr beskrevs Sveriges narkotikapolitik som misslyckad och med andelsmässigt fler tunga missbrukare och dödsfall än det mer drogliberala Holland. Deltagarna efterlyser cannabiscaféer där man legalt kan beställa marijuana och hasch, så att dels langarna förlorar marknaden och köpare slipper riskera erbjudas s k tyngre droger. Dels att skatt kan tas ut på försäljningen som kan gå till missbruksbehandling.

Sverige bör avkriminalisera konsumtionen och göra som övriga EU-länder – koncentrera sig på att minska skadorna av narkotika. Och polisen bör koncentrera sig på viktigare uppgifter än att jaga missbrukare, var andra krav som fördes fram.

Vid det ganska uppsluppna mötet i ett soligt Stockholm dansade, skrattade och sjöng också de unga och brokiga deltagarna. Teaterregissören Malin Westberg – känd från TV-serien Riket och polisanmäld för att ha delat ut sprutor till narkomaner på Sergels torg – läste dikten ”Berusa er!” av Charles Baudelaire.

Men få tände på sin älsklingsdrog, fler åt glass eller drack öl. Polisen som hade fått instruktioner om att främst hålla ordningen höll sig försynt i bakgrunden.

• Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries hade inför aktionen i ett pressmeddelande tagit avstånd från cannabisvännernas budskap.
– Svenska Normals påstående om att förbudet mot cannabis skapar mer problem än det löser är helt befängt och saknar stöd i såväl forskning som hos det svenska folket, säger Björn Fries.

Han motsätter sig bestämt deras beskrivning av cannabis som en ganska harmlös drog. Och poängterar att av de ungdomar som testar narkotika så är det främst cannabis de prövar. Något som gör drogen till en av de farligaste.

Mobilisering mot narkotika driver tillsammans med rikskriminalpolisen ett Cannabisprojekt med syfte att kartlägga och slå till mot lokala ”knarkkungar”.
– På två år har vi avslöjat 130 organisationer som säljer cannabis, vilket är en stor framgång när det gäller att stoppa langningen till framför allt unga, säger Björn Fries.

Etiketter:

Annonser