Läkare skrev ut dopingmedel för miljoner

STOCKHOLM En läkare i Stockholm misstänks ha skrivit ut tiotusentals doser av dopingklassade tillväxthormonet Genotropin. Det har kostat skattebetalarna minst nio miljoner kronor extra. Trots anmälan har ännu inte läkaren som påstår sig hotats att förskriva stoppats, rapporterar SVT:s Aktuellt.

Det var apotekspersonal som tyckte att det inte stod rätt till när en receptflod av tillväxthormonet började. Genotropin ordineras mest till barn med olika former med växtstörningar, men kan även missbrukas av kroppsbyggare som doping för att skynda på muskeltillväxt.

Apoteken fick inte kontakt med läkaren, men även läkemedelstillverkaren av preparatet reagerade på den ökade försäljningen.
-Genotropin har funnits i Sverige i 20 år och vi vet hur mycket på ett ungefär som ska förskrivas. När vi såg de mängder som hade förskrivits tog vi kontakt med de berörda apoteken, med Läkemedelsverket och med Socialstyrelsen, säger Petra Eurenius, informationsansvarig på läkemedelsföretaget Pfizer till Aktuellt.

Läkaren ursäktar sig med att han pressats av kriminella nätverk och lever under dödshot. Men också att han varit utsatt för receptförfalskning och att journaler stulits.
Den omfattande förskrivningen av det rabatterade läkemedlet har sedan högkostnadsskyddet trätt in lett till att landstinget i Stockholm betalat ut minst nio miljoner kronor från november till mars.

Nu ska Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd – som är den instans som kan dra in läkares legitimationer och förskrivningsrätt – utreda fallet. Men det kan ta minst ett halvt år innan det påbörjas, enligt generaldirektör Annika Marcus.

Under den tiden kan läkaren fortsätta att skriva ut recept för dopingklassade preparatet för användning till annat än vad det är avsett.
Landstinget överväger att polisanmäla läkaren och Apoteket har informerat personal att noga granska recept utskrivna av mannen.

• Inte bara elitidrottare och kroppsbyggare använder idag dopingpreparat.
– Problemet idag är att många ser det som ett idrottsproblem, och det är det inte idag. Det är ett gigantsikt samhällsproblem, säger Tommy Moberg, som forskar om doping på Göteborgs universitet, till SR Dalarna.

Moberg var en av föreläsarna när Dalarnas idrottsförbund, polisen och landstinget i Dalarna arrangerade en konferens i Falun om doping.
Missbruk av exempelvis steroider kopplas allt mer till kriminalitet.

Etiketter:

Annonser