Irland tuffast mot tobak

DUBLIN/STOCKHOLM Irland är det land i Europa som är tuffast mot tobak. Det visar en ny rapport som jämför hur länderna agerar mot framför allt rökning på olika områden. Sverige hamnar först på sjätte plats på listan.

Det är tidskriften Tobacco Control som publicerar en jämförelse av 30 europeiska länders tobakspolitik. I undersökningen ingår flera olika delar där graden av restriktivitet bedöms. Det handlar om pris på cigaretter och annan tobak, regler för rökfria offentliga lokaler, statliga anslag till informationskampanjer, hälsovarningar på cigarettpaket och hjälp till dem som vill sluta använda tobak. Varje område poängsätts och totalt kan ett land få som mest 100 poäng.

Det land som kommer i topp i jämförelsen är Irland, som uppnår 74 poäng, tätt följt av Storbritannien på 73 poäng. Sist på listan kommer Luxemburg med 26 poäng.

Sverige kommer först på sjätte plats med 60 poäng, efter Norge (71 poäng), Island (70 poäng) och Malta (62 poäng).

Det som gör att Irland får så höga poäng är framför allt ett starkt förbud mot rökning på offentliga platser, relativt höga tobakspriser och starka restriktioner mot tobaksreklam. Storbritannien är det land som har de högsta tobakspriserna, samtidigt som man satsar relativt mycket på informationskampanjer mot tobak. Däremot får Storbritannien låga poäng när det gäller förbud mot rökning på offentliga platser.

Sverige får full pott bara på en punkt – tobaksreklamförbudet. Det som framför allt bidrar till att Sverige hamnar under toppskiktet är de relativt låga tobakspriserna och att det finns undantag i förbudet mot rökning på offentliga platser. När det gäller statliga anslag till kampanjer mot tobak får Sverige bara två poäng av 15 möjliga.

Margareta Haglund vid Statens folkhälsoinstitut, som besvarat frågorna för svensk del, befarar att Sverige kommer att hamna ännu lägre i nästa undersökning.

– Frågorna besvarades medan vi befann oss i slutfasen av Tobaksuppdraget då det fortfarande fanns resurser tack vare ett statligt anslag på 90 miljoner kronor under tre år för utveckling av det tobakspreventiva arbetet i Sverige, säger Margareta Haglund till Tobaksfakta.

– Nu finns inte längre några tecken på att tobaksfrågan är prioriterad politik, säger hon.

• Fotnot: Artikeln i Tobacco Control kan läsas här (pdf): The Tobacco Control Scale

Etiketter:

Annonser