Fries blir anabolutredare

STOCKHOLM Kraven på hårdare straff mot doping växer efter tragedin i Västerhaninge då en 26-årig man påverkad av alkohol och anabola steroider misstänks ha dödat sin styvdotter och knivskurit och våldtagit hennes kompis. Narkotikasamordnaren Björn Fries ska nu utreda bekämpning av doping.

Straff för dopingbrott är idag mellan sex månader och fyra års fängelse, medan grovt narkotikabrott kan leda till upp till över tio års fängelse. Flera våldsdåd senare har man kunnat se samband mellan anabola steroider i koppling med alkohol.

Efter dramat i Västerhaninge växer nu politiska krav på att se över straffskalan.

Folkhälsominister Morgan Johansson vill därför påskynda tillsättning av en utredning som ser över dopinglagen. Han har i veckan även instruerat narkotikasamordnaren Björn Fries att se över hur bekämpning av anabola kan bli effektivare.

– Jag tror att det är viktigt att se över straffsatserna. Det handlar också om att tydligt tala om vad samhället tycker om den här företeelsen och då är en högre straffskala onekligen en väldigt tydlig signal, säger Björn Fries till SR Blekinge.

I Fries i uppdrag ska också ingå att utreda hur prevention och vårdinsatser kan bli effektivare vad gäller anabola steroider.

Etiketter:

Annonser