Promillegräns för sjöfylleri i Danmark

KÖPENHAMN Danmark inför promillegränser till sjöss. Den som har en alkoholhalt på över 0,5-promile riskerar efter den 1 juli i år att dömas till böter eller fängelse i ett år och sex månader för sjöfylleri.

Reglerna gäller inte om fartyget är förtöjt i hamn eller på en skyddad ankringsplats. Lagen gör också undantag för fritidsbåtar där det inte finns krav på utbildning för att framföra båten. Ett undantag från undantaget innebär att även den som kör vattenskoter och liknande båtar omfattas av den nya promillegränsen.

De personer på fartyget som omfattas av reglerna är den som framför fartyget eller i övrigt utför arbetet ombord som är av väsentlig betydelse för säkerheten.

I regeringens ursprungliga lagförslag låg promillegränsen lägre, 0,2-promille, för den yrkesmässiga sjöfarten och medan 0,5-promillegränsen skulle gälla för de största och snabbaste fritidsbåtarna. Det förslaget ändrades dock vid Folketingets behandling, och det blev en enhetlig 0,5-promillegräns.

Utöver dessa gränser gäller de tidigare bestämmelserna om sjöfylleri. Enligt dem kan den som intagit alkohol eller andra rusmedel i sådan omfattning att vederbörande inte kan utföra sina uppgifter på ett fullt betryggande sätt dömas för sjöfylleri. Den regeln gäller också för alla fartyg, även de som inte omfattas av de nya promillegränserna.

· Sverige har idag ingen bestämd promillegräns för sjöfylleri, men det finns en regel om gör att den som har mer än 1,0-promille riskerar att dömas för grovt sjöfylleri.

I januari 2006 lade Rattfylleriutredningen fram ett förslag om att införa en 0,2-promillegräns till sjöss i Sverige, med undantag för mindre båtar. Det förslaget bereds fortfarande i regeringskansliet.

Etiketter:

Annonser