Sprututbyte också i Stockholm?

STOCKHOLM Om den nuvarande majoriteten i Stockholm läns landsting får fortsätta att styra efter valet kan det mycket väl bli ett sprututbytes projekt för narkomaner också i Stockholms län.
Men oppositionen är kritisk och talar om dubbla signaler.

– Om vi får fortsatt förtroende vill jag gärna att vi inför sprututbytesprogram i Stockholm under nästa mandatperiod, säger det vänsterpartistiska sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord till Svenska Dagbladet.

Även socialdemokraternas sjukvårdslandstingsråd Inger Ros och miljöpartiets landstingsråd Raymond Wigg är positiva till sprututbyte i Stockholm enligt Svenska Dagbladet.

Oppositionen i landstinget är dock emot ett sprututbytesprojekt i Stockholm län.
– Folkpartiet tänker stoppa alla försök till sprutbytesprogram i Stockholms läns landsting om vi får makt och möjlighet. De mycket långvariga försöken i Skåne har inte haft någon bevisad effekt enligt Socialstyrelsens utvärdering, säger folkpartiets oppositionslandstingsråd Birgitta Rydberg i en kommentar till beskedet från majoriteten.

Det moderata oppositionslandstingsrådet Christer Wennerholm säger till SVT:s regionala nyhetsprogram ABC att samhället sänder dubbla signaler som förbjuder missbruk men tillhandahåller verktygen för att kunna knarka.

Från den 1 juli i år är det möjligt att införa program för sprututbyte för narkomaner i hela landet. Hittills har sådan verksamhet varit begränsad till ett ”försök” i Skåne som pågått i 20 år. Tillstånd för sprututbytesprjekt ges av socialstyrelsen.

Förslaget om att öppna möjligheten för sprututbyte utanför Skåne stöddes i riksdagen i huvudsak av socialdemokraterna, folkpartiet, vänsterpartiet, centerpartiet och miljöpartiet.

· Smittskyddsläkaren i Västmanlands län Jan Smedjegård säger till SR Västmanland att inga diskussioner har förts om sprututbyte i länet.

Etiketter:

Annonser